tisdag 26 juni 2018

Ett fjärran krig

Ett fjärran krig
av Göran Redin

Det här är första delen i Göran Redins Lövbergaserie. Hittills finns det fyra böcker i serien och jag tror att det ska bli fler.

Tvillingarna Erik och Karin föds i början av 1600-talet på en liten gård, Lövberga, i Östergötland. Ute i Europa är det krig, och det märks på så sätt att skatter tas ut för att finansiera Sveriges insats i kriget och att unga män skrivs ut till krigstjänst.

Både Erik och Karin är väldigt snabbtänkta och framåt, och båda kommer att lämna Lövberga. "Ett fjärran krig" utspelar sig under ganska många år. Det känns som att detta bara är upptakten till deras kommande äventyr. Inte för att det inte händer mycket spännande i den här boken, men det är nu som de är ute i världen och historien verkligen kan börja. Vi läste boken i läsecirkeln och en av de andra hade också hunnit läsa del 2. Hon sa att den utspelar sig under betydligt kortare tid.

Vi följer inte bara tvillingarna och de andra på Lövberga, utan även några andra personer. En av dem är kungen, Gustav II Adolf. Här undrar jag hur det blir när han dör. För vi vet ju att det inte är länge tills dess. Kommer vi då få läsa om någon annan högt uppsatt person för att fortfarande få det perspektivet på historien? Någon som är med och bestämmer politiken, som de andra personerna i böckerna påverkas av men som är långt borta för dem. Jag tror att jag ska fortsätta läsa serien, så jag får väl se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar