lördag 10 februari 2018

The Hate U Give

The Hate U Give
av Angie Thomas

Det här måste väl ha varit den mest omtalade ungdomsboken förra året? Jag hann dock inte med att läsa den då, men det var en av de första böckerna jag läste i år i stället.

Starr Carter tillbringar dagarna i två olika världar. Okej, det är bara olika stadsdelar i staden hon bor i, men hon uppträder på helt olika sätt beroende på sammanhang. I stadsdelen där hon bor ska man vara tuff, även om hon har lite svårt att hänga med i allt som händer bland de andra ungdomarna eftersom hon inte går i skolan där. Starr och hennes syskon går nämligen på en fin skola i en annan del av stan. Och här måste Starr tänka på hur hon uppför sig. Hon är en av få svarta elever på skolan, och hon vill inte bli stämplad som "ghetto". Hon känner sig kanske lite utanför i båda sina världar, men det funkar ändå rätt bra. Hon har kompisar både hemma och i skolan, men hon blandar dem inte.

Så händer det fruktansvärda – Starr och hennes barndomsvän Khalil blir stoppade av en polis när de kör hem från en fest, och det slutar med att Khalil blir ihjälskjuten. Media går inte ut med Starrs identitet och ingen i skolan vet vad hon har varit med om. Och helst vill hon att det ska fortsätta så. Dessutom kan det bli farligt för henne själv att uttala sig. Men när hon hör hur folk pratar om Khalil, som om det var hans fel att han blev skjuten eller som att det inte gjorde så mycket, och när hon förstår att polismannen som dödade honom kanske inte kommer straffas för mordet ... – kanske måste hon ändå berätta sin historia offentligt? Men vad kommer konsekvenserna bli?

Mycket bra bok. Starr och hennes familj är fint skildrade, och jag kan se de olika miljöerna hon rör sig i framför mig. Och alla gör bra och dåliga saker. Livet är komplicerat. De flesta (inte alla, det finns en del bad guys i boken också) gör ju bara så gott de kan i den situation de befinner sig. Khalil var till exempel ingen ängel (eller var han det, på sitt sätt?), och allt sånt plockas ju upp av media och folk i allmänhet. Men ingenting kan faktiskt rättfärdiga att polisen sköt honom till döds. För Khalil hade knappast blivit skjuten om han inte hade varit svart. Starr är bara sexton år, men det var redan flera år sedan hennes pappa instruerade henne i hur hon ska bete sig om hon blir stoppad av polisen. För hennes egen säkerhets skull. Det här är så långt ifrån vad jag själv har fått lära mig, och vad nästan alla på Starrs skola har fått lära sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar