måndag 17 juni 2019

Störst av allt

Störst av allt
av Malin Persson Giolito

Plötsligt kom det en netflixserie och jag blev tvungen att läsa direkt för att undvika spoilers. Jag är egentligen inte så känslig för spoilers. För det mesta spelar det ingen roll att man kanske vet hur det slutar. Men just den här kändes som en sådan bok där det kanske visst spelade roll. Att det kanske skulle komma nåt riktigt överraskande.

Det hela börjar med en skolskjutning. Maja är den enda i klassrummet som är helt oskadd, alla andra ligger skjutna på golvet. Hon håller i en pistol.

Sedan handlar det om rättegången. Det är Maja som berättar och vi får följa rättegången i detalj.Hon beskriver allt som händer och om hur det är i häktet. Det är också väldigt hård mediabevakning. En skolskjutning i Sverige, och dessutom i flotta Djursholm. Och den åtalade är Maja, en tonårstjej från ett välbärgat hem. Är hon skyldig, som åklagaren menar? Vad har i så fall lett fram till detta?

Spännande bok och intressant att läsa om rättegången. Det känns trovärdigt. Det märks att författaren är jurist. Dessutom är Maja rätt så rolig i sina betraktelser av omvärlden. Det kan behövas i en sådan här berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar