fredag 22 december 2017

Doll Bones

Doll Bones
av Holly Black

Holly Black skriver för olika åldrar. Åldersgruppsmässigt kommer väl "Doll Bones" in mellan Spiderwick (för yngre läsare) och alla andra böcker som jag har läst av Black (för äldre läsare).

Zach och hans bästa kompisar Alice och Poppy är tolv år gamla. Lite för gamla för leken de håller på med kanske, åtminstone för utomstående som bara ser deras omaka samling av actionsfigurer och dockor. Men blir man egentligen för gammal för att hitta på en invecklad fantasivärld tillsammans? Det är en pågående, oändlig berättelse, med ständigt nya äventyr och ibland nya huvudpersoner när någon av dem vill spela en annan sorts karaktär. Alice har till exempel nyligen börjat spela en tuffare karaktär, långt ifrån hennes verkliga liv där hon övervakas av en strikt farmor. I skolan skickar de lappar med frågor om varandras karaktärer och funderar ut nya intriger. De är lyckliga i sin lek.

Tills den dagen Zach säger att han inte är med längre. Tjejerna kan inte förstå varför – och varför så plötsligt, kan de inte bara göra klart det senaste uppdraget i alla fall? – och Zach vägrar förklara. Det är i samma veva som Poppy berättar om sin dröm. Bland stöket som hennes loppistokiga mamma har samlat på sig finns en antik docka. Enligt Poppys mamma är den värd massor av pengar och barnen får inte röra den. Men dockan har haft en roll i lekarna ändå, som den Stora Drottningen. Och nu påstår Poppy att hon har drömt om Drottningen, och att Drottningen har skickat ut barnen på ett uppdrag i det verkliga livet. Det är en makaber dröm, och uppdraget går ut på att återbörda dockan dit hon hör hemma. Det är bara en bussresa till en annan stad, men för tre tolvåringar med begränsad budget och föräldrar (eller i Alices fall, en omedgörlig farmor) som kan lägga sig i så är det ett nästan omöjligt företag.

Jag hade egentligen trott att det skulle vara mer spökhistoria och mer om den läskiga dockan. Men det kanske blir mer skrämmande när det bara kommer fram ibland. Och jag är egentligen väldigt nöjd med att ha fått historien om hur Zach och hans kompisar hanterar övergången från barndom till ungdom. De har alla sina egna utmaningar. För Zachs del handlar det mycket om att det finns ett manlighetsideal som hans pappa vill att han ska leva upp till, men Zach är tveksam till om det verkligen är något man bör försöka leva upp till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar