fredag 12 juni 2020

In Gratitude

In Gratitude
av Jenny Diski

I den här boken, som jag tror hann komma ut strax innan hennes död, skriver Jenny Diski om hur hon ser på att vara sjuk och behandlas för cancer. Om sitt skrivande förstås, och hur allting präglas av sjukdomen även om man inte vill.

Men Diski skriver också om Doris Lessing. Det här är nog en berättelse som många har hoppats på att hon skulle skriva. Diski har skrivit om andra aspekter av sin barndom och ungdom tidigare, men hon och Lessing hade en överenskommelse om att inte skriva om varandra. Trots detta, säger Diski, hände det att Lessing helt öppet baserade personer i sina romaner på henne.

Hon flyttade hem till Doris Lessing som tonåring, när hon egentligen inte hade andra möjligheter. Det var Lessings son Peter som hade föreslagit detta – han gick i skolan med Diski, men de var inte alls vänner. Men vad innebar det för Peter att en nästan främmande jämnårig bodde hos hans mamma? Dessutom hade Doris Lessing lämnat sina två äldsta barn bakom sig när hon flyttade till England för att satsa på sitt författande. Hon menade att det var ett logiskt beslut, och det gör det också ännu mer komplicerat för Jenny Diski att förstå varför Lessing tog hand om henne. De umgicks tydligen hela livet, men inte friktionsfritt.

Titeln på boken ska nog läsas både "In Gratitude" och "Ingratitude". Här finns lite av båda.

Jag har aldrig läst några av Diskis romaner. Det borde jag göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar