torsdag 26 oktober 2017

Sofia Tholls kabinett

Sofia Tholls kabinett
av Elisabeth Östnäs
Inläst av Johan Ehn

Tydligen har det verkligen funnits ett zoologiskt museum i Lund, men Sofia Tholl, som i den här boken hade en avgörande roll i dess grundande, verkar vara helt fiktiv. I boken ska museet läggas ned och lärarstudenten Hildur har fått sommarjobb med att packa ner samlingarna. Det är hon och en annan student, Eva, som ska jobba med detta, och de tvingas vara ganska självgående för chefen har tusen andra saker att göra. På museet finns också en oerhört folkskygg vaktmästare, men honom ser de inte till särskilt mycket.

Men Hildur har också en känsla av att självaste Sofia Tholl på något sätt är närvarande. Efter att Hildur lånade hennes hennes anteckningar från en forskningsresa till Island – Hildurs hemland – är det som att referenser till Sofia Tholl dyker upp överallt. Och det händer en del saker som Hildur har svårt att hitta en naturlig förklaring till.

Även Olle, vaktmästaren, ser saker som han inte kan förklara. Men det kanske bara är ett utslag av hans sjukdom, det är svårt att veta.

Jag tyckte om den här historien och dess huvudpersoner. Och miljön. Öde och malätna museer är de bästa museerna. Eftersom boken är utgiven av Storytel lyssnade jag på den där (man kan också läsa den som e-bok hos Storytel). Utmärkt inläsning av Johan Ehn för övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar