fredag 18 november 2016

The History of Love

The History of Love
av Nicole Krauss

Jag var tvungen att googla lite på det här. Jag vet ju att Nicole Krauss tidigare var gift med Jonathan Safran Foer. Tydligen gavs den här boken och "Extremt högt och otroligt nära" ut med bara någon månads mellanrum. Och nej, det är inte bara jag och en i min läsecirkel som har reagerat på att de är ... typ samma bok.

Alma Singer är döpt efter en ganska okänd bok som hennes föräldrar avgudar. Nu är hennes pappa död sedan ett par år tillbaka. Hennes mamma får i uppdrag att översätta den här boken till engelska (den är spanskspråkig) av en privatperson som har hört talas om den och gärna skulle vilja läsa den. Alma är lite inne på att para ihop sin mamma med en ny man, och kanske den här uppdragsgivaren hade passat. Överhuvudtaget blir hon intresserad av boken och sin namne i den, och börjar göra en del efterforskningar.

Vi får också läsa om bokens tillkomst och hur det kom sig att Almas pappa upptäckte den i ett litet sydamerikanskt antikvariat en gång.

Samtidigt får vi följa en lite knepig äldre man, Leo Gursky, som bor i en lägenhet full av grejer och skräp. Han har en lika knepig vän som bor granne och han har en son som inte vet att Leo är hans pappa. Men Leo har hela tiden följt sonens liv på avstånd.

Ja, och så flätas ju allt ihop på något sätt, och olika avsnitt i boken är skrivna på olika sätt. Jfr "Extremt högt och otroligt nära". Och den döda pappan, och letandet efter någon i New York ... Det finns t.o.m. en excentrisk liten pojke (Almas bror). Det är klart att de är två olika böcker, men de är ju så lika. Det är nästan som om författarna skrev en lista med saker som skulle vara med och sedan skrev varsin bok, som någon sorts lek. Och jag tycker ganska bra om båda böckerna. Jag tycker inte att de är så fantastiska som jag hade hört (och det blir ju alltid en besvikelse), men ändå helt okej. Gåtor är ju alltid trevligt att läsa om. Och jag gillar avsnitten om Leo Gursky.

2 kommentarer:

  1. Det var länge sen jag läste den här men har funderat på att läsa om den. Intressant att höra jämförelsen med Extremt högt... Den har jag inte läst men har stående i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte alls hört något om att de här två böckerna skulle ha så mycket gemensamt så jag blev ganska överraskad. Det kan säkert vara intressant att läsa böckerna lite närmare varandra i tid.

      Radera