torsdag 29 maj 2014

Församlingen

Församlingen
av Thomas Olsson

Jag läste en artikel om en som hade hoppat av Jehovas vittnen nyligen, och av någon anledning blev jag intresserad av ämnet. Perfekt då med Thomas Olssons seriealbum om Tommy, som växer upp i en familj som är Jehovas vittnen. (Jag tror visserligen inte att det faktiskt nämns vilken kyrka det handlar om, men det kan knappast handla om någon annan.) Läsaren får följa Tommy från att han är ett barn som är djupt engagerad i sin tro, och genom undomen när det här engagemanget försvinner mer och mer. Det är inte bara påverkan från mer världsliga vänner (inom församlingen och utifrån) som avgör, utan det är också så att han liksom aldrig kan bli tillräckligt bra i sina djupt troende vänners ögon. Han jobbar inte tillräckligt hårt med att predika och han tar inte tillräckligt mycket avstånd från omvärlden.

Jag har ganska svårt att förstå mig på religion i allmänhet, och den här typen av krävande församlingar i synnerhet. Men tror man på det så ser man väl en större mening med det livet ... Intressant att läsa om är det i alla fall, och den här serien känns initierad. Även om det inte är en självbiografisk serie, lär den ändå bygga på erfarenheter som Thomas Olsson gjort under sin frireligiösa uppväxt. Jag tycker att det blir extra trovärdigt att t.ex. Tommys mamma är riktigt vettig. Trots att hon är med i en kyrka där det är helt normalt att utesluta folk, och att de uteslutna ibland fortsätter komma på möten i hopp om att bli tagna till nåder, men då får man inte prata med dem. Det är många sådana små vardagshändelser, som det är svårt att föreställa sig ingår i någons vardag. Men det gör det kanske.

tisdag 27 maj 2014

Bokutbudet i Ullared

Ni vet Ullared? Där har det i många år funnits en lågprisbokhandel, Bok-Olle. Det var författaren Olle Länsberg (som vi har läst i läsecirkeln) som grundade den och senare har visst hans barn drivit den. Jag handlade en del där förr, när jag över huvud taget var i Ullared oftare.

Nu har bokhandeln nya ägare och har bytt namn till Bokhandeln i Ullared, och då blev jag förstås nyfiken. Jag var där i söndags och tittade. Sortimentet är väl ganska likt som det var på Bok-Olles tid, med böcker som är ett par år gamla och numera lite bortglömda av de vanliga bokhandlarna. Möjligen är det bättre ordning nu, och det finns hyllor och bokbord i stället för att alla böckerna ligger i jättestora papplådor. Det var flera år sedan jag var inne hos Bok-Olle sist, så jag kan inte uttala mig om priserna har förändrats eller inte. Prisnivån är väl ungefär som på bokrean kanske. Inte tokbilligt.

Några riktigt bra böcker jag såg var "För fin för denna världen" av Daniel Ahlgren, "Toffs bok" av Kalle Dixelius och "Lagom finns bara i Sverige och andra myter om språk" av Mikael Parkvall. Men de har jag ju redan! Jag köpte "Det är svårt att vara Elvis i Uppsala" av Nina Hemmingsson.

Och eftersom ni frågar (säger vi) - det finns böcker inne på GeKås också, men det sortimentet får man nog lov att kalla begränsat. Jag köpte i alla fall Johan Egerkrans "Nordiska väsen" där. Relativt billigt. Lite drygt halva priset jämfört med vad samma bok kostar på ICA Maxi eller hos nätbokhandlarna just nu.

måndag 26 maj 2014

Blodshämnd

Blodshämnd
av Margit Sandemo

Jag har läst Sagan om isfolket många gånger tidigare, men nu var det så länge sedan att jag inte längre kommer ihåg precis allting i detalj. Även om jag vet hur det ska gå så är det ändå spännande med scener som jag har glömt. Det kan ju också vara så att jag lägger märke till andra saker nu. Just den här boken har väl av någon anledning inte varit den man kommer ihåg bäst heller. Men den är ju spännande och en del saker är viktiga för den fortsatta händelseutvecklingen.

På grund av händelser i den förra boken, som jag väl inte ska gå in på för mycket här, så lider den tonåriga Villemo Kalebsdotter demonstrativt. Hon lägger inte märke till mycket annat än sig själv just nu. Hon märker inte att en tragisk kärlekshistoria utspelar sig mitt framför ögonen på henne. Hon lyckas inte heller se sambandet mellan alla de små olyckor hon själv råkar ut för. Att det är någon som är ute efter att skada henne inser hon först när hon befinner sig i en helt hopplös situation.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm

fredag 23 maj 2014

Isvandraren

Isvandraren
av Jirô Taniguchi

Jag kan ha fel, men "Isvandraren" är väl det enda av Jirô Taniguchi som finns på svenska. Det är en samling serienoveller, där de flesta handlar om människans förhållande till vildmarken och de vilda djuren. Några av dem är baserade på berättelser av Jack London, medan andra utspelar sig i Japan. Det här är väldigt "vuxen" manga. Tempot är oftast lugnt och eftertänksamt, även om det också förekommer en del spännande scener med attackerande vargar och björnar.

Jag kan verkligen rekommendera serien. Taniguchi skriver bra, och dessutom är det här ju det här den av hans böcker som är lättast att få tag i här i Sverige. Nu läste jag den här serien för ett par veckor sedan, annars hade det kanske varit avkylande med ett par vintriga alaskaskildringar i den här hettan.

Juloratoriet

Juloratoriet
av Göran Tunström

Otroligt många trådar och udda människor från Sunne (och resten av världen) att hålla hålla reda på. Det här var nog inte riktigt något för mig. Det var inte en dålig bok, och jag hade ganska roligt ibland när jag läste, men det finns vissa typer av lite overkliga och överdrivna historier som inte faller mig i smaken. Jag vet inte varför, för det finns också overkliga och överdrivna historier som jag gillar.

Men den passade ypperligt som värmlandsbok i mitt landskapsprojekt i alla fall. Och jag tyckte inte illa om den heller. Jag är bara inte ... begeistrad.

Lästa landskap
Götaland
Skåne: "Rapsbaggarna" av Karin Brunk Holmqvist
Blekinge: "Nässlorna blomma" av Harry Martinson
Öland: "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" av Sara Ohlsson
Gotland: "Bara någon att straffa" av Kristofer Ahlström
Småland: "Finns inte på kartan" av Carin Hjulström
Halland: "Springa med åror" av Cilla Naumann
Bohuslän: "Allt som återstår" av Elin Boardy
Dalsland: "Du och jag och vi" av Pia Hagmar
Västergötland: "Den larmande hopens dal" av Erik Andersson
Östergötland: "Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld

Svealand
Närke: "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" av Håkan Nesser
Sörmland: "Åminne" av Sven Delblanc
Uppland: "Gimokrönikan" av Patrik Godin
Västmanland: "Tårtgeneralen" och Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Värmland: "Juloratoriet" av Göran Tunström

torsdag 22 maj 2014

Too Much Happiness


Too Much Happiness
av Alice Munro

Vi läste "Too Much Happiness" i läsecirkeln. Lite dålig uppslutning på mötet (hör av dig om du vill vara med i en läsecirkel i Göteborg! - vi blir gärna fler) men vi som var där tyckte att det var en bra bok. Det är svårt att komma på något att skriva om boken. Dels för att det är en novellsamling, dels för att det var flera veckor sedan som jag läste ut den. Men kanske mest för att det är den typen av historier som man nog ska läsa flera gånger för att riktigt förstå. Inte så att Alice Munro skriver svårt eller snårigt - men att förstå sig på personerna i hennes noveller är upp till läsaren.

torsdag 15 maj 2014

The Freddie Stories


The Freddie Stories
av Lynda Barry

Har jag sjungit Lynda Barrys lov i bloggen tidigare? Det hoppas jag. Jag älskar hennes serier. Hur de ser ut som humorserier och ofta är roliga, men ändå ofta befinner sig någonstans mellan vemod och förtvivlan.

Jag har skrivit i bloggen om "The! Greatest! of! Marlys!" (oj, det var åtta år sedan), och Marlys är ofta huvudperson i Lynda Barrys fyrarutorsserier. Men det finns en familj också, och Freddie är Marlys bror. Han är känslig och nördig. När han hamnar i problem, allvarliga problem - någon dör, han riskerar ungdomsfängelse - finns det ingen som står på hans sida och ingen som kan hjälpa honom med hans tankar. Bara Marlys, men hon är också ett barn, så det finns gränser för vad hon kan göra. Freddue upplever ett år av fruktansvärda händelser och en djup psykisk kris. Berättat i seriestrippform och, tycker jag, väldigt väl skildrat.

onsdag 14 maj 2014

Nosebleed Studio Swedish Manga Anthology


Nosebleed Studio Swedish Manga Anthology
av Nosebleed Studio (Catarina Batista, Natalia Batista, Alice Engström, Joakim Waller)

Av medlemmarna i Nosebleed Studio känner jag väl främst till Natalia Batista, eftersom jag har läst hennes serie Mjau! och jag fick ett fanzin med första kapitlet ut hennes serie A Sword Princess Tale i present av min syster för något år sedan. Men de andra tre har varit publicerade i t.ex. Mangatalangen, så jag har läst serier av dem också.

Tydligen ger de ut samlingar med sina serier ibland. Jag hittade den här när jag var och tittade på det nyinvigda Stadsbiblioteket i Göteborg, och just den här har Sverigetema. Den måste väl vara egenutgiven och i så fall är den fantastiskt proffsig. Jag gillar serierna, som tar upp typiskt svenska teman i stil med midsommar och varghatare. Dessutom finns det lite annat smått och gott, som recept på kanelsnäckor.

Boken har två framsidor, eftersom några av serierna är ritade i västerländsk läsriktning och några i japansk. Invecklat? Nej, inte så farligt. Och man får två fina omslagsbilder i stället för bara en.

måndag 12 maj 2014

En mörderska bland oss

En mörderska bland oss
av Hannah Kent

Det här är en roman baserad på verkliga människor och händelser på 1800-talets Island. Författaren är från Australien och hörde talas om Agnes Magnúsdóttir när hon var utbytesstudent i Island, och det resulterade i "En mörderska bland oss". Jag vet kanske inte så mycket om Island på 1800-talet (förutom vad jag har läst i böcker av Margit Sandemo förstås) men den här skildringen känns åtminstone väldigt trovärdig.

Agnes Magnúsdóttir var den sista som avrättades på Island. Hon var tillsammans med två andra dömda för ett dubbelmord. På den tiden verkar det inte ha funnits fängelser på Island, och inte heller någon bödel som kunde utföra avrättningarna. Mellan kapitlen finns utdrag ur bl.a. skrivelser om hur man väljer ut vem som kan fungera som bödel och om vem som ska stå för kostnaderna för en bödelsyxa. En av de tre fick sitt straff omvandlat och sändes till ett riktigt fängelse i Danmark. Men de två andra hölls fångna på olika gårdar innan avrättningen. I boken följer man Agnes från det att hon flyttas från en gård, där hon har hållits inlåst under svåra förhållanden, till en annan gård, Kornsá, där hon lever ungefär som om hon vore piga på gården. Det finns ingenstans att rymma, och även om folket på gården inför Agnes ankomst är rädda att hon ska mörda dem i deras sängar så verkar de ändra sig när de får se henne. Men de håller henne på avstånd och behandlar henne med avsky. Men det finns gränser på hur stort avstånd man kan hålla sig på när alla bor i samma rum.

Det är också bestämt att Agnes ska träffa en präst regelbundet, som ska förbereda henne på vad som ska hända. Helt oväntat väljer hon den unge och orutinerade Tóti, och deras samtal har kanske inte riktigt den karaktär som det var tänkt. Det är mest hon som pratar. Hon berättar om sitt liv, och om händelserna som ledde fram till morden.

Det verkar som om uppgifter om var Agnes föddes och var hon bodde under olika perioder i sitt liv (hon var född utom äktenskapet, bodde med sin mor som tjänade på olika gårdar, sedan på flera olika gårdar som fosterbarn och senare piga) finns bevarade, och naturligtvis alla fakta kring rättegången. Men inte vad Agnes tänkte och kände. Kanske var det som i boken. Det är en bra bok i vilket fall som helst.

Jag ser att det är snack om att boken ska filmas med Jennifer Lawrence i rollen som Agnes. Intressant.

söndag 11 maj 2014

En smakebit på søndag (vecka 19)

http://gronneskoger.blogspot.se/2014/05/sterkt-budskap-en-smakebit-pa-sndag.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Igår kväll läste jag ut en bok, så nu ska jag börja på en ny. Jag vet inte så mycket om den än och jag har aldrig läst något av författaren tidigare. Det enda jag vet är att den är historisk och handlar om en ung kvinna från Dalarna, och att hon också kommer bo (en period?) i Stockholm. Visst har man läst om detta lite här och var, om dalkullor som vandrar till Stockholm för att arbeta. Det verkar inte ha varit ovanligt. Men hur kom det sig? Kan det finnas en ledtråd i dagens smakbit, som handlar om sommaren 1867?
Man sådde efter midsommar. I augusti kom frosten. Så var det i hela Dalarna, hela Norrland. Folk kunde hålla sig för skratt för man fick inte tillbaka utsädet en gång. Man visste inte vad man skulle ta sig till.
Och man gick in i ännu en vinter.
Den ville man senare inte minnas över huvud taget.
(Aino Trosell, "Hjärtblad", s. 8)

lördag 10 maj 2014

The Facts of Life and Death


The Facts of Life and Death
av Belinda Bauer

Jag gillar Belinda Bauers böcker. Visserligen har ingen av de andra riktigt nått upp till den första bokens höjder, men ändå. Och jag skulle nog säga att "The Facts of Life and Death" är en god tvåa på min Belinda Bauer-lista. Det jag tycker bäst om är nog hur hon bygger upp alla personerna, inte bara huvudpersonerna, som ofta är utsatta barn, utan deras familjer och hela samhället runt omkring. Det jag gillar minst är att det alltid verkar vara en actionspäckad slutscen där t.ex. mördaren har insett att huvudpersonen har kommit på hur allt ligger till och måste tystas.

I "The Facts of Life and Death" är huvudpersonen en tioårig tjej, Ruby. Ruby är rödhårig och lite rund. Hon är inte särskilt bra i skolan, och absolut inte populär. Hennes hus ligger isolerat, inklämt mellan skogen och havet, och med bara några få grannar. Där är alla barnen faktiskt kompisar, men det finns bara fem och de är i helt olika åldrar. Ruby älskar hästar, men hon har aldrig tillfälle att komma närmare dem än att läsa sin favoritponnytidning och ibland, om hon har tur, i en hage i närheten. Trakten är väldigt präglad av att den största arbetsgivaren i området har lagts ned. Rubys pappa är en av många arbetslösa män, och han verkar inte längre anstränga sig för att hitta något annat. Rubys föräldrar bråkar mycket.

Så inträffar ett par otrevliga händelser i området. Någon ger sig på unga kvinnor, för bort dem, säger att han ska döda dem och tvingar dem att ringa sina mammor för att ta farväl. Och det är bara början.

Jag tänkte under läsningar att den här boken skulle faktiskt ha kunnat heta "Män som hatar kvinnor", för det är ett genomgående tema. Det är inte bara att någon tydligen vill unga kvinnor riktigt illa. Det är också vardagssexismen som Rubys klassföreståndare upplever i lärarrummet. Att det är helt normalt för Ruby att vissa regler måste följas för annars är man "slampig", och att det blir tydligare ju äldre hon blir. Jargongen mellan Rubys pappa och hans kompisar. Och att det finns de som tycker att mordoffren får skylla sig själva.

torsdag 8 maj 2014

Rosor, kyssar och döden


Rosor, kyssar och döden
av Maria Lang

Puck och Eje får överraskande nyheter - Christer Wijk har förlovat sig! Puck är mycket nyfiken på vem fästmön, Gabriella Malmer,  kan vara - Eje vet ungefär, han känner åtminstone till hennes förmögne och inflytelserike morfar. En kraftig förkylning under deras resa i Berglagen gör att Puck måste inkvarteras hemma hos familjen Malmer, som bor alldeles i närheten. Här finns Christer och hans Gabriella, och alla andra i släkten.

Självklart blir någon mördad och en massa hemligheter kommer upp till ytan. "Rosor, kyssar och döden" är en av de Maria Lang-deckare som jag tycker bäst om hittills. Jag har ju läst många av dem tidigare men det var så länge sedan att jag faktiskt inte kommer ihåg dem, och jag vet absolut inte vilka jag tyckte var bäst då. Det är ju mycket som inte är så sannolikt i böckerna, men det är ju vad man förväntar sig av deckare från den här tiden. Och så är de roliga.

onsdag 7 maj 2014

Tårtgeneralen

Tårtgeneralen
av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson

"Tårtgeneralen"
känns väldigt "Filip och Fredrik". Det handlar om en lite udda person, av den sorten som varenda stad har en lagom stor uppsättning av. Och det handlar om hans uppgång, nedgång och fall, en ganska sorglig historia egentligen. Jag tycker att de berättar om det här om och om igen i sina program. Alla de här amerikanska kändisarna som porträtteras i High Chaparall, tio-tjugo år efter sin storhetstid, som hankar sig fram på resterna av sin karriär. Det är roliga program, men också sorgliga.

Hasse P. har haft en del problem med spriten, men hösten 1984 har han skärpt till sig, och som vanligt bytt stad när det har kört ihop sig i den gamla. Nu är han bosatt i Köping, som just 1984 genomgår en kris - IKEA lägger ner sitt varuhus i Köping (enda gången det har hänt i företagets historia) och dessutom nomineras staden till Sveriges tråkigaste i ett elakt inslag i Jan Guillous TV-program Rekordmagazinet. Hasse P. känner att han måste göra något och hans idé är att låta Köping hamna i Guinness rekordbok som staden där världens längsta smörgåstårta har gjorts. Så klart ...

Jag trodde att det mest skulle handla om arbetet med rekordet, men så var det inte alls. Det ska ju gå neråt och han ska falla också. Ni vet, innan det blir dags att börja på ny kula i en ny stad, som ju var Hasse P:s mönster. Jag tyckte inte att allt var lika intressant att läsa om, men jag gillade ändå boken.

Tydligen ska det mesta vara sant, fast inte allt. Det är ju en roman. Speciellt det som rör andra Köpingsbor misstänker jag är till stora delar fiktivt.  Sedan kan jag tänka mig att väldigt många historier om Hasse P., som har Hasse P. som källa, antingen är påhittade eller egentligen hände någon annan. Det känns typiskt för en sån som Hasse P. att det är viktigare med en bra historia än att det nödvändigtvis ska vara sant. Det gäller ju att odla myten om sig själv. Det är åtminstone så jag uppfattar Hasse P. i den här boken. Om det är sant är omöjligt att veta. Och inte så viktigt för läsaren heller.

"Tårtgeneralen" är min bok för - nu börjar jag få problem med geografin - Västmanland i mitt landskapsprojekt. Vad jag vet om Köping är väl i stort sett att Filip Hammar och hans syster Linda kommer därifrån, och en gång när jag passerade staden såg jag att I en annan del av Köping-skylten var uppsatt intill den officiella blå. Dessutom att de vid ett tillfälle hade en väldigt lång smörgåstårta i centrum.

Lästa landskap
Götaland
Skåne: "Rapsbaggarna" av Karin Brunk Holmqvist
Blekinge: "Nässlorna blomma" av Harry Martinson
Öland: "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" av Sara Ohlsson
Gotland: "Bara någon att straffa" av Kristofer Ahlström
Småland: "Finns inte på kartan" av Carin Hjulström
Halland: "Springa med åror" av Cilla Naumann
Bohuslän: "Allt som återstår" av Elin Boardy
Dalsland: "Du och jag och vi" av Pia Hagmar
Västergötland: "Den larmande hopens dal" av Erik Andersson
Östergötland: "Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld

Svealand
Närke: "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" av Håkan Nesser
Sörmland: "Åminne" av Sven Delblanc
Uppland: "Gimokrönikan" av Patrik Godin
Västmanland: "Tårtgeneralen" och Filip Hammar och Fredrik Wikingsson

söndag 4 maj 2014

En smakebit på søndag (vecka 18)

http://gronneskoger.blogspot.se/2014/05/du-skal-ikke-stjele-en-smakebit-pa-sndag.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Det är helg innan läsecirkelsmöte, så att jag läser nästa läsecirkelsbok är väl nästan självklart? :) Den här månaden läser vi en novellsamling av Alice Munro. Jag har fortfarande bara lyckats läsa en enda nobelpristagare innan hen fick nobelpriset, det är oftare det funkar som ett boktips. Inte så att jag vill läsa alla nobelpristagare, men ibland, och Alice Munro tillhör de som jag vill läsa.

Just nu läser jag det här:
The cheapest box, into the ground immediately, no ceremony of any kind. The undertaker suggested that this might be against the law, but she and Rich had their facts straight. They had got the information almost a year ago, when her diagnosis became final.
"How was I to know he'd steal my thunder?"
(Free Radicals ur "Too Much Happiness" av Alice Munro, s. 117)

torsdag 1 maj 2014

SUB och romaner om verkliga mordfall

Idag var jag i Göteborg och det är väl ingen överraskning att jag kom hem med några böcker. Jag var inne i en bokhandel och kunde inte motstå att köpa fyra pocketböcker. Det vanliga "Ta 4 betala för 3"-erbjudandet. Hade jag inte gjort det hade min SUB faktiskt minskat sedan förra månaden. Värst vad återhållsam jag har varit då! Men med dagens inköp har den ökat med en bok sedan förra räkningen. Inte så farligt det heller.

Vad passar väl bättre än en visa en av böckerna jag köpte idag då? Vi kan säga att det är just den här som har fått min SUB att öka den här månaden. "Djävulen hjälpte mig" av Caroline Eriksson. Första delen i vad som ska bli en serie om verkliga svenska mordfall. Del 2 kommer senare i år. "Djävulen hjälpte mig" handlar om det välkända (eller ökända, som det står på baksidan) Yngsjömordet. Spännande ämne, men jag gissar att det kommer dröja lite innan jag läser boken. Jag har precis läst en bok om ett annat verkligt mordfall, Hannah Kents "En mörderska bland oss". Det känns som om det finns vissa likheter mellan de båda fallen.