måndag 28 februari 2011

Tillräckligt med bokhylleplats

Kan man verkligen få det? Jag har det verkligen inte. Men det lär finnas en man i Japan som nog har plats i bokhyllorna så att han klarar sig ett tag.

Tack för tipset, Kristin!

Shortcomings


Shortcomings
av Adrian Tomine

Ben och Miko är ett ungt par i Kalifornien. Båda har japanska föräldrar. De tycker olika om en hel del. Ben är överdrivet kritisk mot allt och alla. Miko känner sig sårad av att han så tydligt föredrar blonda, vita kvinnor. Hon gör politik av det, vilket Ben tycker är överdrivet. Men när Miko flyttar till New York under ett par månader (hon har fått en praktikplats som kan vara viktig i hennes karriär) och vill att de ska vila från varandra ett tag så har Ben chansen att flirta med andra. Vita tjejer.

Men vad gör Miko egentligen i New York? Bens bästa (enda?) vän Alice har sett något som tyder på att Miko inte har varit helt sanningsenlig.

Egentligen händer inte mycket. Det handlar om relationerna. Ben och Miko. Ben och Alice. Ben och olika tjejer. Alice och olika tjejer. Alice och hennes föräldrar. Det räcker väldigt långt. Men det finns också det politiska, som Miko ju säger att det är. Åtminstone när det gäller andra. Men rollerna ändras.

fredag 25 februari 2011

Historiska romanens ABC: X, Y, Z, Å, Ä, Ö


Plötsligt blev det sista veckan av Historiska romanens ABC. De sista bokstäverna i alfabetet är ju rätt udda. T.ex. finns det i stort sett inga författare vars namn slutar på Ä. Inte efternamnet i alla fall (kolla själv bland dina egna böcker eller på biblioteket).

Det har verkligen varit en utmaning att komma på böcker varje gång, men kul.

Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. yrken, Zanzibar, återseenden eller äktenskap. Eller valfritt tema på X, Y, Z, Å, Ä eller Ö.


1. Jag läste nyligen Simona Ahrnstedts "Överenskommelser". Svensk romance som utspelar sig på 1800-talet. :)

2. Jag tänker Marion Zimmer Bradley, även om jag redan har använt henne i den här utmaningen. Flera av hennes böcker utspelar ju sig under historisk tid, även om de kanske är lite väl mycket åt fantasyhållet för att riktigt klassas som historiska romaner. Hon har bland annat skrivit jättetjocka "Avalons dimmor" och flera andra böcker med handling omkring Arthurlegenderna, "Facklan" som berättar historien om trojanska kriget och "The Fall of Atlantis" (lite osäker på titeln) om, eh, Atlantis. Och där blev det nog för mycket fantasy/sci-fi för att platsa här.

3. a) På temat yrken kommer jag att tänka på en bok jag precis läste. "Matilda Ben" av Karen Cushman. Yrket i fråga är kotknackare. Tiden är medeltiden.

3. b) Vad ska jag ta mer? Inte lätt att komma på något även om det är många bokstäver att välja på. Men det får bli Trälarna-serien av Sven Wernström. De utspelar sig i och omkring Norrköping, som ju ligger i Östergötland. Sådär ja!

tisdag 22 februari 2011

6 sagor


6 sagor
av bröderna Grimm
Illusterad av Iben Clante, Nora Axe Lundgaard, Eberhard Binder, Eva Wenzel-Bürger

Det här är en bilderbok som innehåller sex av bröderna Grimms sagor. Jag hittade den på loppis och köpte den för att jag kände igen omslaget. När jag var liten hade jag flera av de här sagorna som individuella böcker. Små häften med mjuka pärmar, lite som Pixiböcker men i större format. Det fanns många fler titlar utöver de här sagorna. Jag tror de kanske hette Kronanböcker. Men jag hade aldrig sett sagorna i samlad utgåva med hårda pärmar tidigare. "Törnrosa", "Rödluvan" och "Hans och Greta"-böckerna känner jag mycket väl igen sedan jag var liten. Jag tror även att jag hade "De fyra musikanterna" (som den heter här, jag hade kanske kallat den "Stadsmusikanterna från Bremen"). Jag tror inte att jag har läst den här "Askungen" tidigare, och definitivt inte "Snövit".

Sagorna är väldigt enkelt berättade, vilket ändå inte hindrar flera av dem från att vara ganska blodiga. Av illustratörerna tycker jag bäst om Iben Clante (som har illustrerat tre av sagorna, och bl.a. gjort omslagsbilden till boken), som har gjort ganska söta och pastelliga, men rätt roliga, bilder. Det är de här jag kommer ihåg allra bäst. Jag kommer inte direkt ihåg texterna. Handlingen ja, men själva texten är inte särskilt minnesvärd. Över huvud taget är nog det här mest en bok för den nostalgiske.

måndag 21 februari 2011

The Final Solution


The Final Solution
av Michael Chabon

"The Final Solution" är en trevlig, smart och lite annorlunda deckare. Och äntligen lite Sussexpepp (i motsats till Sussexdepp)! Det är 1944, på landbygden i Sussex. Ett flyktingbarn från Tyskland är inkvarterat hos prästfamiljen i den lilla byn. Pojken pratar inte, kanske är han stum efter någon traumatisk krigsupplevelse. Hans märkliga husdjur, en papegoja, pratar desto mer - åtminstone när den vill. Mest rabblar den sifferkombinationer. Vad för siffror? En hemlig kod? Numret till ett bankkonto i Schweiz?

En dag hittas en annan av prästgårdens inneboende mördad, och samtidigt har papegojan försvunnit. Den lokala polisen är ovan vid mord, och bestämmer sig för att rådfråga en gammal man, som bor i byn men mest håller sig för sig själv. En gång i tiden var han en ansedd detektiv, men på ålderns höst har han dragit sig tillbaka till landsbygden på Sussex och ägnar sig åt biodling. Han är mycket gammal nu, och både kropp och tankeförmåga sviker honom allt som oftast. Men han går ändå med på att försöka lösa fallet. Inte för att han bryr sig om att ta fast mördaren - utan för att han vill hitta pojkens papegoja.

Den här boken tyckte jag om. Läs den gärna. Den är kanske inte helt lättläst. Även om texten är klar och tydlig så används många ganska ovanliga ord. (Den finns inte på svenska.) Men å andra sidan är den väldigt kort, inte ens 130 sidor. Och då innehåller den ändå flera helsidesillustrationer. Alltså, läs ändå.

söndag 20 februari 2011

Matilda Ben


Matilda Ben
av Karen Cushman

"Matilda Ben" utspelar sig i en liten engelsk stad under medeltiden. Matilda är uppvuxen på ett gods, där hon har haft någon sorts särställning. Hon har inte hört till den fina familjen som äger godset, men inte heller till tjänstefolket. Munken fader Leufredus har uppfostrat henne sedan hon blev föräldralös, och hon kan läsa och skriva, även på latin, och har dessutom fått inpräntat i sig att det finaste man kan göra är att ägna sig åt bön och kontemplation. Däremot har hon inte lärt sig något om praktiska göromål. Så när prästen ska resa bort och inkvarterar henne hos kotknackerskan Röda Peg så står Matilda helt handfallen inför de uppgifter som Peg ger henne. Matilda blir lurad på marknaden, kan inte laga mat och är förskräckt inför att hjälpa Peg i hennes yrke (som består i att lägga om brutna och stukade ben, och massera och tänja onda leder). Dessutom tycker hon att Peg och hennes vänner, varav många utövar olika varianter av läkekonst, är enkla och säkert inte duktiga. De har ju inte studerat eller nånting.

Matilda väntar och väntar på att fader Leufredus ska komma tillbaka. Som läsare misstänker man att han nog har dumpat henne i vad han tycker är ett lämpligt hushåll, och inte tänker komma tillbaka. Kanske har han tröttnat på henne, eller så har han inte möjlighet att ta hand om henne nu när hon börjar bli vuxen. Så småningom börjar hon bli vän med Peg och de andra i området. Hon skaffar till och med vänner i sin egen ålder för första gången.

Det är ju en väldigt typisk bok för större barn och yngre ungdomar, där huvudpersonen övervinner sina fördomar och får nya vänner. Men kul att läsa lite om hur författaren tänker sig medeltida sjukvård i alla fall, och Matildas ganska underhållande samtal med diverse helgon.

lördag 19 februari 2011

Gaiman och Lovecraft

Angående föregående inlägg så hittade jag ljudklippet där Neil Gaiman läser sin "Shoggoth's Old Peculiar". Rekommenderas. Det är väldigt, väldigt roligt.

Den här fanns också (text, inte ljud) - "I, Cthulhu". Whateley är för övrigt namnet på en släkt som förekommer i en av novellerna i "Cthulhu 1".

Cthulhu 1


Cthulhu 1
av H.P. Lovecraft

Snyggt att titeln är felstavad på framsidan av boken ... I och för sig så ska väl "Cthulhu" bara vara ett försök att stava något som egentligen är omöjligt att uttala för människor eller återge i skrift, så det gör väl inte så mycket.

Jag har läst lite Lovecraft tidigare, men lyckats välja fel böcker. De handlade inte så mycket om Cthulhu och de där andra gamla varelserna från rymden, och det var ju det jag ville åt. Den där berömda mytologin som andra författare har spunnit vidare på eller parodierat, som det gjorts spel och gosedjur och allt möjligt av. Ge mig Cthulhu! Men det här är naturligtvis den rätta boken att läsa. Det ska även finnas en "Cthulhu 2", och tillsammans ska de samla alla berättelserna.

Till och med fansen lär tycka att Lovecraft inte kunde skriva, och det är ju hans mytologi som är styrkan i berättelserna. Jag tyckte faktiskt att det var en ganska tråkig bok. Men vad gör man inte för lite allmänbildning? Nu blir det ju ännu bättre att läsa Neil Gaimans noveller "Shoggoth's Old Peculiar" (mycket rolig, kan läsas i "Smoke and Mirrors" och det har även funnits en författaruppläsning på neilgaiman.com, osäker på om den finns kvar) och "A Study in Emerald" (Lovecraftmonster och Sherlock Holmes i samma historia, kan läsas i "Fragile Things"), Anders Fager i största allmänhet och säkert också John Ajvide Lindqvists "Tindalos" (som jag inte har läst, men som lär vara med i hans nya bok). Fast jag vet inte om jag kommer bry mig om att läsa något mer som faktiskt har skrivits av Lovecraft själv.

Vad det handlar om? Det skulle jag ju också kunna skriva ett par ord om. Lovecraft har byggt upp en ganska invecklad mytologi med varelser, i våra ögon monster, som kom från rymden och fanns på jorden långt innan dinosaurierna. De finns fortfarande, men ligger i stort sett i dvala. De kan ändå på något sätt kommunicera med t.ex. människor, och det finns hemliga kulter kring dem och mystiska gamla böcker som berättar mer. Novellerna handlar om hur någon i nutid (det vill säga under tidigt 1900-tal) på något sätt råkar komma för nära ett av de gamla mysterierna och råkar illa ut.

Mjau! 3


Mjau! 3
av Natalia Batista

I den här boken hör kattungarna Ville och Vanilj konstiga ljud och kommer fram till att det nog spökar hemma hos dem. De bestämmer sig för att fånga spöket. Men det är inget spöke. I stället får de en ny, ganska oväntad, vän. Väldigt sött!

Tidigare böcker i serien:
- Mjau! 1
- Mjau! 2

fredag 18 februari 2011

I'll be with You in the Squeezing of a Lemon


I'll be with You in the Squeezing of a Lemon
av Elizabeth David

Kokbok? Inte det jag brukar skriva om här. (Jag har kokböcker. Men jag läser dem inte rakt igenom.) Men den här boken innehåller inte särskilt många recept, utan är i stället en samling med texter ur matskribenten Elizabeth Davids böcker och även från vad som verkar ha varit en matspalt i en brittisk tidning. Det här är en sån här liten Penguin 60's, som gavs ut i samband med att Penguin fyllde 60 år. Det är tunna böcker i litet format, ofta med ett par noveller i. Närmast smakprov från olika författare. Jag hittade flera stycken på Emmaus Björkå häromveckan och köpte de flesta. Elizabeth David hade jag aldrig hört talas om, så det var ett självklart köp! Hon var visst en mycket känd matskribent på sin tid. (Hennes första bok kom ut 1950 och hon dog 1992.) Det är ganska trevliga texter, speciellt den inledande om hennes märkliga franska värdfamilj, som dock alltid serverade utmärkt mat. Det är mest mat från Frankrike, Italien, Spanien ... Och det finns faktiskt recept i boken, några stycken i alla fall. Man har säkert mer glädje av boken om man är intresserad av matlagning dock.

Gillar titeln.

Den osannolika strippan


Den osannolika strippan
av Diablo Cody

Det här är boken om Diablo Codys år som strippa på diverse klubbar i Minneapolis. Det här var innan hon blev manusförfattare och såna där framgångsrika saker. Hon hade ganska nyligen flyttat till Minneapolis, för att hon hade träffat en kille därifrån, och hade ett tråkigt kontorsjobb. En dag när hon passerade en strippklubb och såg deras reklam för amatörkvällar fick hon en impuls och anmälde sig. Och även om strippandet inte direkt motsvarade hennes förväntningar om glamour (Minneapolis verkar ju i och för sig inte vara särskilt glamouröst över huvud taget) och systerskap så gav det ändå mersmak.

Trots arbetsskador, ovighet (dåligt om man ska göra trick vid en strippstång, tydligen), märkliga kunder, luriga klubbägare och svårigheter att få kontakt med kunderna (ofta fanns det krav på att sälja minst ett bestämt antal lapdances etc., annars blev man skyldig klubben pengar) så gillade hon det. Och dessutom, särskilt när hon blev lite bättre på det, tjänade hon mycket bättre på att strippa än på att jobba på kontor. Och så mycket roligare!

Intressant att läsa om. Undrar vad facket hade sagt om anställningsvillkoren på de där klubbarna ... Och väldigt kul skrivet. Hon har verkligen lyckats hitta de komiska detaljerna. Så klart! Jag menar, Diablo Cody fick ju faktiskt en Oscar för ett komedimanus (Juno) ett par år senare.

torsdag 17 februari 2011

One! Hundred! Demons!


One! Hundred! Demons!
av Lynda Barry

Underbara Lynda Barry! Hon gör serier som de här, med massor av humor, färg, cartooniga figurer, dekorativa teckningar av blommor och djur, till och med glitterlim tror jag - och med rejält med svärta i berättelserna. Just den här boken är inspirerad av en gammal teckning av en japansk munk, där ett hundra demoner jagar varandra. Lynda Barrys demoner är av en annan sort. Minnet av hur man dumpade sin bästa kompis när man blev tonårig och för cool för att ha yngre kompisar. Hur man slutade dansa i andras åsyn efter att någon berättade att ens dansstil inte såg klok ut. Gamla pojkvänner, löss, hunduppfostran och saker man skäms för i största allmänhet. Lustigt nog handlar ett av kapitlen faktiskt om en verklig demon - den filippinska aswangen, som kan se ut som en hund eller en vacker kvinna och som suger blod. Men vad den historien egentligen handlar om är den långa historien av dåliga mor-dotter-relationer i Lyndas släkt.

Vad som är sant och inte vet man inte (Barry kallar genren för "autobifictionalography"), men det spelar inte större roll heller. Även om man inte har upplevt samma situationer (och även om Lynda Barry kanske inte heller har upplevt dem alla) så är känslorna allmängiltiga. Kanske är det serieformen som gör dem så lätta att ta till sig.

Det är också så roligt att författaren är så entusiastisk över tekniken hon använde i boken att man får en liten kurs i slutet. Hon har målat med japansk pensel och sånt där bläck som är i en sorts stav och som man gnider mot en speciell sten för att blanda till bläck. Jag fick ett litet sånt kit i present av min kompis Marie häromåret, och jag blev inspirerad att plocka fram grejerna och måla några dinosaurier och grejer. Det blev inte så fint, men det var kul.

onsdag 16 februari 2011

Vän-enkät II

Jag har fått enkätsvar från några fler kompisar. :)


ELEANORE, 32, Varberg

Vad läser du just nu?
Charles Dickens "Två städer".

Vad ser du fram emot att läsa?
Mer klassiker, letar efter "Vår gemensamme vän" av Dickens, "Övertalning" av Jane Austen

Finns det någon bok eller författare du vill tipsa om?
"Jane Eyre" av Charlotte Brontë



TOM, 5, Varberg

Har Tom någon favoritbok just nu?
(Mamma Eleanore svarar:)
Castor-böckerna och Richard Scarry.

(Marika: Castor-böckerna är skrivna av Lars Klinting.)


MALIN, 20, Varberg
Min syster.

Vad läser du just nu?
Jag brukar läsa flera böcker parallellt, just nu "Nattens drottning" av Elisabeth Bergstrand-Poulsen, "Lovisa Ulrika" av Olof Jägerskiöld, "En armé av barn" av Evan H. Rhodes och lite kurslitteratur.

Vad ser du fram emot att läsa?
Boken av Christer Björkman som ska följa med jubileumsboxen "Melodifestivalen 10 år på turné".

Finns det någon bok eller författare du vill tipsa om?
Finlandssvenska fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff kanske? Hennes "Underfors" var månadsbok i min bokklubb nyligen, och när jag läst ut den var jag tvungen att skaffa "Arra - legender från Lavora" också.



KRISTIN, 32, Sandvika, Norge

Vad läser du just nu?
Hm, akkurat nå leser jeg ingenting.

Vad ser du fram emot att läsa?
Jeg gleder meg til JR Ward sin neste bok, hehe - vampyrsnusk.

Finns det någon bok eller författare du vill tipsa om?
"The Walking Dead".

(Marika: "The Walking Dead" är seriealbum av Robert Kirkman. Har även blivit TV-serie.)

Neon Genesis Evangelion del 8-10



Neon Genesis Evangelion del 8: Moder
Neon Genesis Evangelion del 9: Femte barnet
Neon Genesis Evangelion del 10: Tårar
av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax - khara

Mystiken tätnar när det gäller det mesta. En nya EVA-pilot dyker upp, och det är något skumt med honom. Dessutom Shinjis mammas död, Second Impact, EVA, Adam, till och med Rei. Det ligger mer bakom allt än vad man kunde ana.

En mycket bra manga. För det är ju inte bara mystiska företeelser och konspirationer i den heller, utan även känslor och mänskliga relationer.



Överenskommelser


Överenskommelser
av Simona Ahrnstedt

"Sveriges nya Jane Austen", står det på omslaget (hade vi en gammal?). Det kan jag nog inte hålla med om. Det här är inte Jane Austen, det är mer åt det kiosklitterära hållet, tycker jag. (Man bör hålla i minnet att jag gillar kiosklitteratur.) Fast det är förstås i den bättre änden av romanceskalan. Författaren har tagit mer tid på sig, och dessutom ges den ut i inbundet format, recenseras och skyltas med i största allmänhet. Visst har det blivit mer okej med genrelitteratur i Sverige på senare år? Deckare har varit okej länge, men fantasy, skräck och nu romance har inte varit rumsrent lika länge. Inte för svenska författare, kanske översatt. Det är roligt.

"Överenskommelser" handlar om Beatrice Löwenström, en nittonårig flicka som bor med sin farbrors familj efter att ha blivit föräldralös några år tidigare. Tidigare levde hon ett friare liv bland Uppsalas intelligentia, men farbrodern har bestämt sig för att kuva henne och slå henne in i en roll som undergiven borgarkvinna. Det är sent artonhundratal, och förutsättningarna är mycket olika för män och kvinnor. Männen kan tillåta sig lite av varje, så länge det sköts någorlunda diskret.

Beatrice träffar Seth Hammerstaal på operan och blir förälskad. Han är mycket rik, men också mycket olämplig för en fin flicka. Beatrice vill följa sitt hjärta, men det visar sig att någon annan redan har bestämt hennes framtid åt henne, och den framtiden är inte särskilt rolig.

Seth Hammerstaal blir fascinerad av den originella Beatrice, och måste till slut erkänna för sig själv att han älskar henne. Och Beatrice verkar besvara känslorna. Så när hon plötsligt beter sig precis tvärtom begriper han ingenting. Hon bekräftar alla hans fördomar om kvinnor som trolösa och ytliga lycksökerskor. Massor av missförstånd, sårad stolthet, dålig tajming och andra hinder, som sig bör i genren.

Det finns också ett spänannde persongalleri omkring dem. Lojala vänner, vänner som inte är vad de verkar vara och några riktigt onda fiender.

Jag hoppas att Simona Ahrnstedt skriver fler romaner. Det ska bli roligt att läsa.

lördag 12 februari 2011

Vän-enkät

Lite inspirerad av ooofbok, som intervjuar obloggande vänner om deras läsning, så har jag skickat ut en enkät till några av mina vänner och släktingar. De läser säkert helt andra saker än vad jag gör. Omväxling förnöjer, även i bloggen.

Här kommer de fyra första svaren. Jag hoppas att jag får fler så småningom.

Det är olika frågor till barn och vuxna.



MAGNUS, 28, Göteborg
Min bror, som man kan läsa mer om samt anlita för journalistiska och webbredigerande uppdrag på http://magnusaxbom.se/.

Vad läser du just nu?
"Herrarnas kalender 1959". (Tack Marika!)

Vad ser du fram emot att läsa?
"Hej bröder - lyssna nu till min historia!: personligt om Cornelis sångvärld" av Kalle Lind.

Finns det någon bok eller författare du vill tipsa om?
Allt annat av Kalle Lind.



ANNA, 26, Göteborg
Min svägerska.

Vad läser du just nu?
"Spelkortsmysteriet" och "Att föda" av Gudrun Abascal. Har under hela denna graviditet läst ungdomsböcker, för det är mer avkoppling än "vuxenböcker".

Vad ser du fram emot att läsa?
Vuxenböcker, fast sen, när min hjärna funkar lite bättre, typ till sommaren (väntar aprilbebis).

Finns det någon bok eller författare du vill tipsa om?
Nog ingen som inte Marika redan skrivit om. Kanske skulle det vara att läsa om de man älskade som barn/ungdom. Det blir en dubbel upplevelse, både nostalgi och ett nytt vuxenperspektiv.

(Marika: "Spelkortsmysteriet" är skriven av Jostein Gaarder.)



VIKTOR, 2 år, Göteborg
Magnus och Annas barn.

Har Viktor någon favoritbok just nu?
(Anna svarar:)
Viktor gillar "Totte går ut" mest just nu, läser den flera gånger om dagen. Han håller på att lära sig säga alla kläder och i denna bok får varje plagg en egen sida, fast det är ändå lite handling, inte bara pekbok.

Sen gillar han en flikbok med savanndjur och siffror. Även pekböcker med vardagliga saker har blivit spännande igen nu när han kan säga de flesta av sakerna i böckerna.

Vi försöker läsa "Äntligen bebis" och "Busiga Bebben" för honom, för att det ju snart kommer en bebis till vår familj, men han är inte så intresserad tyvärr. Han blir mest distraherad av att de är elefanter i "Äntligen ..."- serien.

(Marika: Totte-böckerna är skrivna av Gunilla Wolde, Lillefanten-böckerna (de som heter saker med Äntligen) är av Camilla Lundsten och "Busiga Bebben" av Thomas Svensson.)



KARIN, 32 år, Göteborg

Vad läser du just nu?
"Öppen grav" av Kjell Eriksson - den tionde och sista boken om Uppsala-polisen Ann Lindell
(som en tredjedel in i boken inte har dykt upp ännu d.v.s. ingen är död än).

Vad ser du fram emot att läsa?
Jag lånade nyligen "Från vaggan till deadline" av Robert Gustafsson ur Akademibokhandelns läsecirkel. Ska bli intressant att läsa den och få veta mer om personen bakom alla roliga roller.

Finns det någon bok eller författare du vill tipsa om?
Jag läste nyligen "Själakistan" av Ann Rosman. Både den och hennes debutroman "Fyrmästarens dotter" utspelar sig på Marstrand. De är dels spännande deckare (med en polis som heter Karin) och dels en liten historielektion om miljöer och händelser runt Marstrand, vilket jag gillar.

Historiska romanens ABC: V, W


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. vildmarken, vetenskap, vikingatiden eller vatten. Eller valfritt tema på V eller W.


1. Jag börjar få slut på lästa böcker, men bland mina anteckningar hittar jag "Völvans dotter", första delen i Jarastavens vandring av Saga Borg (pseudonym för en grupp författare). Det är inte en särskilt bra bokserie och jag gav upp efter tre böcker. Det skulle ha blivit en trilogi, men blev mycket längre.

2. Velma Wallis har ju det perfekta namnet här! Jag har bara läst en av hennes böcker, "Two Old Women". Har för mig att den vara ganska kort, och jag kommer inte riktigt ihåg den. Den handlar om två gamla kvinnor (nähä?) som enligt sitt folks sed övergivits när de blivit för skröpliga för att klara av nomadlivet i Alaska. Baserad på en legend hos Athabaskan-folket, som författaren själv tillhör.

3. a) Jag måste upprepa mig. Trude Brænne Larssen har varit med förr i den här utmaningen. Men hennes serier Ulveøyne och Rimfrost passar så bra in på temat vikingatiden.

3. b) Något annat som måste nämnas när man pratar om böcker som utspelar sig på vikingatiden är förstås Frans G Bengtssons böcker om Röde Orm. Fast jag tycker bättre om Charlie Christensens serieversion.

torsdag 10 februari 2011

Mannen på balkongen


Mannen på balkongen
av Maj Sjöwall och Per Wahlöö

Den här sommaren har polisen problem med en rad personrån i Stockholms parker. (Ja, okej. Det är väl ett problem för allmänheten också. Särskilt för de som blir utsatta.) Offren blir överfallna bakifrån och bestulna på sina värdesaker. Inga vittnen. Rånaren är uppenbarligen mycket professionell. Han vet vem som är värd att råna och när han är iakttagen. Polisen är alltid någon annanstans och spanar efter honom.

Så får Martin Beck och hans kolleger ett ännu värre fall på halsen. En nioårig flicka hittas sexmördad i en park, och hon blir inte det sista offret. Även här tycks vittnen i stort sett saknas. Men man inser att det finns en som kan ha sett mördaren - nämligen rånaren. Plötsligt blir det oerhört viktigt att få tag på honom.

Jag gillar Sjöwall-Wahlöö-deckarna. De är ganska deppiga, med vissa utbrott av galghumor hos poliserna. Det är så deckare ska vara. De är korta, och hittills har brotten varit trovärdiga. ganska enkla, eller vad man ska säga. Sånt som man kan läsa om i tidningarna lite då och då. Uppklarandet är ju också ganska speciellt här. Det blev väl inte riktigt som polisen hade tänkt sig kanske.

I den här boken dyker Gunvald Larsson upp för första gången. Han verkar ju vara något av en favorit bland de som tittar på Beckfilmer. Men här framställs han ju som en ganska dålig polis. Martin Beck och de andra verkar inte förstå hur någon som Gunvald Larsson kan ha fått en såpass hög befattning som han har.

Roman om ett brott:
1. "Roseanna"
2. "Mannen som gick upp i rök"

Bonuskärlek


Bonuskärlek
av Ritta Jacobsson

I den sjunde boken om familjen Jonzon-Jonsson så inser äntligen plastsyskonen Tea och Alexis att de nog är kära i varandra. Det har ju funnits många problem på vägen dit. Först att de inte tyckte så mycket om varandra och att deras båda familjer helt plötsligt skulle bo tillsammans (minus Teas pappa och Alexis mamma förstås) för att Teas mamma och Alexis pappa hade blivit ett par och ville flytta ihop. Senare har problemet mer varit att Alexis är en tönt och Tea en tuff tjej, och att de inte har velat visa varandra hur de känner.

Nu dyker ett nytt problem upp. Deras föräldrar tycker inte att det är en jättebra idé att de är ihop. Vad ska hända nu?

Det här är snabblästa och helt okej böcker. Jag är inte riktigt övertygad av personskildringarna. Det märks kanske lite för mycket att författaren är vuxen. Den här serien är väl inte direkt författarens mest kända heller. Det verkar som att hennes Afrodite-serie (deckare för ungdomar, tror jag) har fått bra kritik. Men nu var det ju en modern B. Wahlströms-serie med röd rygg som jag ville läsa, eftersom jag läser så många gamla böcker därifrån.

Jonzon, Jonsson:
1. "Plastfamiljen"
2. "Alexis bok"
3. "Teas bok"
4. "Julstök"
5. "Teas hemlighet"
6. "Lov utan lov"

onsdag 9 februari 2011

Britt som gift


Britt som gift
av Disa Netterström-Jonsson

Efter "Britt gifter sig" kommer logiskt nog "Britt som gift", som är den sista boken i serien. Britt och Gunnar har fått en liten dotter, vilket blir en stor omställning i deras liv. Särskilt då för Britt, som känner att hon inte riktigt hinner med allt. Hon prioriterar bort att ta hand om sitt eget utseende, så henne mamma får ingripa för att tala om att det kan man minsann inte göra. Britt börjar jobba ganska snart igen, och upptäcker att det inte är så lätt att vara ifrån dottern hela dagarna.

Nu har jag inte läst så många flickböcker från den här tiden, men jag tror att de här böckerna, åtminstone de tre senare i serien, tog upp verkliga problem på ett ärligt sätt. Det ordnar sig ganska bra, man får kompromissa lite och leva med vissa problem. I en äldre flickbok (och kanske i böcker från den här tiden och senare också) så hade säkert lösningen varit att Britt blir hemmafru. Men hon vill ju gärna jobba, och förresten har de inte råd att vara utan hennes lön. I en modern bok hade man nog inte antagit att mamman ska vara hemmafru, men man hade inte heller haft med en scen där den äkta maken deppar för att han inte kan försörja familjen på egen hand. Det här var kanske en övergångsperiod mellan att det var nästan självklart att frun stannar hemma, till att det nästan är självklart att båda jobbar.

Men hela boken handlar inte om Britt. Nu har hennes båda systrar blivit viktiga i handlingen igen. Det känns också som att de har bytt ålder med varandra, men det var kanske jag som läste slarvigt.

Karin tar ett sommarjobb som barnflicka på en stor gård, och förälskar sig i en släkting till paret som äger gården. Men de verkar vara starkt emot den här förbindelsen. Varför det?

Ann-Marie har fått lov att sluta skolan och i stället börja på teaterskola. Även hon får en pojkvän, en som lever för skådespeleriet på ett helt annat sätt än Ann-Marie gör, trots att hon trodde att hon var så engagerad. Han är en slafsig konstnärstyp, men alla verkar tycka att han är så bra för Ann-Marie när de väl ser bortom hans utseende. Det är nog meningen att man ska tycka det. Själv tycker jag att han verkar helt olidlig, men men ...

Tidigare böcker i serien:
1. "Britt möter allvaret"
2. "Britt och sommaren"
3. "Britt, Karin och Ann-Marie"
4. "Britt gifter sig"

tisdag 8 februari 2011

Döda vita män


Döda vita män
av Johan Hakelius

Johan Hakelius är tydligen extremanglofil. Jag har inte läst så mycket av hans krönikor och sådär, så jag har ingen riktigt koll på honom förutom den här boken. Men jag kan i alla fall rekommendera boken. Riktigt underhållande läsning.

Det är porträtt av några brittiska excentriker, som levde under 1900-talet och nu är döda. Några av dem kände jag redan till, som Evelyn Waugh och Alec Guinness. Och Oswald Mosley (Är mindre trevliga politiska åsikter en excentritet? Nåja, han var ju helt klart udda i alla fall.) har jag ju läst om i Cecilia Hagens Mitfordbok. Andra var nya bekantskaper. Trevliga på så sätt att de var trevliga att läsa om. Kanske var inte alla lika härliga att umgås med i verkliga livet. Men det är som sagt inget man behöver bekymra sig för nu.

Varje nytt porträtt föregås av ett stycke om hur den här personen kan knytas till mannen i föregående text. Någon gemensam vän kanske. Eller var den ene gift med den andres ungdomskärlek? Det gör mycket för boken. Klart man vill fortsätta läsa då.

Jag kommer absolut läsa Hakelius bok "Ladies" också. Den ska visst vara som "Döda vita män", men handla om originella brittiska kvinnor. Låter bra.

lördag 5 februari 2011

The Good Neighbors Book Three: Kind


The Good Neighbors Book Three: Kind
av Holly Black
Illustrerad av Ted Naifeh

Detta är den sista delen i The Goos Neighbors-serien. Rues morfar har genomfört sin plan. Faerie har släppts löst i Rues hemstad. Träd och växter växer okontrollerat och täcker snart byggnader och allt annat i staden. Alver av alla de slag rör sig fritt bland människorna, och nu är det inte bara Rue som kan se dem längre. Vissa människor ger sig hän, men många känner sig hotade. En milisgrupp bildas av människor som vill ha bort alverna. Det drar ihop sig till krig.

Rue står mitt emellan. Hon är både människa och alv, och har vänner på båda sidor i konflikten. Dessutom känner hon att hon borde göra något. Det var trots allt hennes morfar som är orsak till kaoset. Men nu är han död, och man vet inte hur han hade planerat det hela egentligen. Men Rue måste göra något.

Jag gillar den här serien. Det är inte den bästa serie jag har läst eller nåt sånt (jag tycker nog lite bättre om Holly Black i textform), men bra är den i alla fall, särskilt om man gillar det här med att den moderna verkligheten möter en övernaturlig fantasivärld.


- The Good Neighbors Book One: Kin
- The Good Neighbors Book Two: Kith

Händelser vid Green Oaks galleria


Händelser vid Green Oaks galleria
av Catherine O'Flynn

"Händelser vid Green Oaks galleria" var en bok som överraskade. För det första hade jag utgått från att den var amerikansk. Men berättelsen utspelar sig i Birmingham i England. Det är klart, de måste ju också ha gallerior. Men just Green Oaks galleria låter väldigt amerikanskt. För det andra hade jag egentligen inte förväntat mig att den skulle vara särskilt bra. Handlingen lät helt okej, ganska spännande, men det är inget jag har prioriterat att köpa. Nu hittade jag den på bibblan och då fick den följa med hem. Men den var ju riktigt bra! Den ligger någonstans mellan vanlig roman, deckare och spökhistoria, men får väl ändå klassas som vanlig roman då. Dessutom lyckas den vara jätterolig och djupt tragisk på en gång. Det är ju lite av en bedrift. Tragisk för att den handlar om ett barn, som av allt att döma har råkat illa ut, och för att nästan varenda människa i boken är ensam. Till och med de som har familj eller en partner står egentligen utanför gemenskapen. Rolig är den på grund av formuleringarna, de komiska iakttagelserna och att de flesta i boken är utrustade med humor.

Kate Meaney är tio år 1984 och väldigt ensam. Hon och hennes goseapa har en detektivbyrå, inspirerade av en barnbok om detektiver, en av de sista presenter som Kate fick av sin pappa innan han dog. Nu bor Kate tillsammans med sin mormor, som redan från början har klargjort att hon inte kommer vara som en förälder. Hon vill inte att Kate ska tas om hand av socialen, men utöver det mest grundläggande kommer hon inte lägga sig i vad Kate gör. Så Kate kan göra nästan vad hon vill. Som att åka till Green Oaks galleria varenda dag. Hon är övertygad om att hon en dag kommer förhindra ett bankrån genom sin spaning.

Men en dag försvinner Kate. Misstankarna riktas mot Adrian i tidningskiosken, Kates bäste vän. Hur normalt är det egentligen för en 22-åring att vara kompis med en tioårig tjej? Den sista observationen av Kate gjordes när Adrian drog henne i armen för att få henne att följa med, och hon försökte kämpa emot. Han hävdar att han följde en motvillig Kate till ett inträdesprov till en internatskola, lämnade av henne vid provlokalen och åkte hem. Detta motsägs dock av att Kate aldrig gjorde provet.

Tjugo år senare jobbar Kurt som väktare i Green Oaks galleria. han hatar jobbet, som han egentligen bara tänkte ha ett tag, men nu har han varit där i tretton år. En natt när han sitter och bevakar de många skärmarna som visar vad övervakningskamerorna filmar så ser han plötsligt en person på en av dem. Inte en av hans väktarkolleger, utan en liten tjej med en goseapa. Men det är bara Kurt som kan se henne. För kollegerna är det helt tomt där hon ska vara.

Lisa jobbar i en skivaffär i gallerian. Hon hatar sitt jobb (och privatlivet är inte heller något att hurra för - hon har en sambo, men de verkar helt ointresserade av varandra). En morgon hittar hon något i en av de långa, sjaskiga korridorer som är avsedda för personalen. Det är en liten smutsig leksaksapa, som verkar ha legat där ganska länge. Hon gillar den och fäster den som maskot på sin väska, där Kurt får syn på den.

Vad hände egentligen med Kate Meaney? Varför verkar hon spöka på Green Oaks galleria? Och vad gör hennes apa där, när Kate lär ha försvunnit i en annan del av stan? Jag hann ha ett par olika teorier under tiden jag läste boken, men det visade sig att ingen av dem stämde riktigt. Slutet blev i stället ganska oväntat, men så självklart när man får alla detaljer.

fredag 4 februari 2011

Ett karibiskt mysterium


Ett karibiskt mysterium
av Agatha Christie

När man känner sig sjuk och eländig, som jag gjorde förra veckan, så är det perfekt med en riktigt gammaldags deckare. Jag hade den här hemma, så den fick det bli. Jag läste mycket Christie i tonåren, men nu var det länge sedan jag läste något av henne. "Ett karibiskt mysterium" är en ganska sen Miss Marple-deckare. Visst diskuterar de inte sex lika mycket i de äldre böckerna? Men på andra sätt är det väl en ganska typisk Christie.

Miss Marple har varit krasslig och hennes systerson Raymond har ordnat en riktigt lyxig semester åt henne. Hon ska bo på ett trevligt litet hotell på en tropisk ö i Karibien. Och det är ju varmt och skönt, men är det inte lite ... tråkigt? Men så dör en av hotellgästerna. Man antar att det är av naturliga skäl. Majoren var ju lite till åren och led dessutom av högt blodtryck. Men Miss Marple är inte övertygad. Han verkade inte så sjuk, och dessutom är det mystiskt att han dog kvällen efter han hade berättat för henne om en gammal mordhistoria. Kan det vara någon på hotellet som vill dölja sin inblandning i det mordfallet? Problemet var att Miss Marple inte riktigt lyssnade. Precis som alla andra brukade hon sitta i andra tankar när majoren berättade sina långrandiga historier.

Miss Marple får använda all sin list och människokännedom för att lösa fallet. Hon har i alla fall inte tråkigt längre.

Stalins kossor


Stalins kossor
av Sofi Oksanen

Den här handlar boken handlar om Anna, hennes ätstörningar och hennes bakgrund. Hennes pappa är finsk, och inte särskilt närvarande. Han jobbar på olika ställen i Sovjetunionen, och både Anna och hennes mamma vet att han har många olika kvinnor när han är borta på jobb. Annas mamma träffade han i Estland (under Sovjettiden), och henne tog han med hem till Finland, vilket inte var det lättaste. Det behövdes många intyg och tillstånd för att Annas mamma skulle få tillåtelse att gifta sig med en finne och flytta utomlands.

Anna och mamman reser ofta till Estland. Då är det viktigt att se så finsk ut som möjligt. Packningen är full av gåvor och mutor, utländska varor som är så eftertraktade i Estland. Man är alltid rädd att någon ska komma på något, att bli angiven, att tullen ska upptäcka förbjudna varor i packningen. Men det är viktigt att smuggla in allt möjligt. En del saker för att underlätta för mormor, annat är beställt och dessutom måste man köpa även vissa släktingars tystnad.

Den äldre generationen minns fortfarande tiden då man kämpade mot ryssarna. Handlingar från den tiden kan förfölja en många år senare, nu när de forna fienderna är de som bestämmer i landet. Det finns alltid en risk att någon skvallrar och att hela familjen skickas till Sibiren, där det är svårt att överleva.

I Finland får Anna inte avslöja att hennes mamma är est. "Ryssar" (finnarna skiljer inte på på olika sovjetmedborgare) är illa sedda. Annas mamma är rädd att Anna ska kallas rysshora. I både Finland och Estland är det viktigt att tänka på vad man säger. Man får inte råka avslöja något som bör hållas hemligt i det land där man är för tillfället.

Redan tidigt får Anna problem med maten. Hon är fixerad vid vikt och framför allt är hon fixerad vid mat. Ibland äter hon knappt något (bara "säker" mat, t.ex. gurka), ibland har hon ätarperioder där hon glufsar i sig glass och bröd och allt möjligt "förbjudet" för att sedan kräkas upp det.

Det är så många olika trådar att hålla reda på i "Stalins kossor". I början är det inte så lätt, men snart kommer man in i berättelsen, eller berättelserna, och allting faller så småningom på plats. Och då är det en bra bok. Speciellt tycker jag om den så här i efterhand, när jag tänker tillbaka på den. Det var en läsecirkelsbok, så egentligen borde jag ge sifferbetyg. Jag gör ju aldrig det annars. Blir väl en fyra. Om jag gillar böckerna blir det oftast det. Femma sparar jag till exceptionellt bra böcker. :) Jag kunde inte vara med på läsecirkelsträffen den här gången. Jag var sjuk, gissar på luftrörskatarr.

torsdag 3 februari 2011

Neon Genesis Evangelion del 5-7



Neon Genesis Evangelion del 5: Gravkors
Neon Genesis Evangelion del 6: Fjärde barnet
Neon Genesis Evangelion del 7: En mans strid
av Yoshiyuki Sadamoto/Gainax

Oj! Jag märker att det har gått några år sedan förra gången jag läste de här. Jag hade glömt bort mycket av dramatiken och mysterierna. Spännande berättelse. Jag undrar hur allt hänger ihop egentligen.

Serien är inte avslutad än. Det går väldigt långsamt. Jag tror att det kommer någon volym om året sådär, och det är inte mycket. Jag vet inte hur länge det är tänkt att den ska hålla på. Men den är ju faktiskt baserad på en anime, och DEN kanske är avslutad. Jag vet inte.


onsdag 2 februari 2011

Hyllvärmarutmaning 2011

Att "feng shuia" sin bokhylla, så som Johanna L skriver om här, eller Två träd i en bokhylla här, låter som en bra idé. Mycket bra för ens SUB-Abbau, som det annars går så dåligt med.

Nu är jag ju inte så mycket för feng shui då, så jag kommer kalla det här Hyllvärmare 2011. Jag har valt ut tolv böcker (kändes som ett lagom antal) som har stått olästa i mina hyllor i evigheter. Nio av dem har verkligen stått här i just evigheter (känns det som), och har av olika anledningar överlevt varje utrensning. Tre har bara stått i en lite mindre evighet, men jag har lånat dem av min syster och hon vill väl ha tillbaka dem någon gång.


Mina tolv böcker är alltså:

Celia Rees: "Häxa"* (det räcker med första delen, även om detta är två-i-en)
Tanith Lee: "Piratika"*
Sarah Singleton: "Damen under isen"*
Elsie Johansson: "Näckrosträdet"
Maria Helleberg: "Huggormens honung"
Jens Lapidus: "Snabba cash"

Per Anders Fogelström: "Mödrar och söner"
Helen Fielding: "Olivia Joules and the Overactive Imagination"
Jan Kjærstad: "Tegn til kjærlighet"
Åsa Larsson: "Svart stig"
Kjell Johansson: "Sjön utan namn"
Elisabeth Rynell: "Hohaj"

Böcker märkta med * har jag lånat av min syster.

Olle Långöras möte med våren


Olle Långöras möte med våren
av Jean Fritz
Illustrerad av Rachel Dixon

Kaninungen Olle är född under vintern och plötsligt börjar alla andra kaniner prata om Våren som snart ska komma. Vem eller vad är den här Våren? tänker Olle. Ingen kan förklara så att han förstår. Då skuttar han iväg för att möta Våren, vem det än är.

Mamma hittade den här i någon hylla eller garderob för ett tag sedan. Det var min favoritbok när jag var riktigt liten. Oklart varför. Söta kaniner? Jag tycker nu att det är en väldigt traditionell bok utan något som särskiljer den från andra bilderböcker. Men på den tiden hade jag förstås inte läst så många böcker och en bok behövde antagligen inte vara så märkvärdig för att jag skulle tycka att den var speciell.

Jag hade förresten ett eget namn på boken - "Olle Nin". "Olle Långöras möte med våren" låg nog inte riktigt lika bra i munnen. ;-)

Historiska romanens ABC: U


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. utvandrare, upptäcktsresor, urbefolkningar eller utopier. Eller valfritt tema på U.


1. "Ursula, Under" av Ingrid Hill. Kan väl strängt taget inte räknas som en historisk roman, eftersom ramberättelsen utspelar sig i nutid. Men däremellan får man läsa om den lilla flickan Ursulas förfäder, mest i Kina och Skandinavien, en del flera tusen år bakåt i tiden.

2. Laila Ulvseth har jag inte läst ännu, men jag har de båda första böckerna i hennes Elisabeth-serie i hyllan. Det är en av alla dessa långa norska historiska bokserier. Just den här serien har jag hört en del bra saker om, så den ska säkert vara värd att testas.

3. a) Ordet utvandrare får mig att tänka på Vilhelm Mobergs serie i första hand, men även på Maj Bylocks barnböcker om vallonbarnen Jean och Marie, som på 1600-talet flyttar till Sverige tillsammans med sina föräldrar. Som vuxen kommer Marie att byta land en gång till, den här gången flyttar hon och hennes man till Amerika.

3. b) Alice Walkers "Purpurfärgen" utspelar sig i södra USA under tidigt 1900-tal. Det var länge sedan jag läste den, och jag minns den inte särskilt väl. Huvudpersonen är en svart flicka som har fått barn med sin far och blivit bortgift med en annan äldre man. och så finns det en sångerska, som är betydligt mer självständig.

tisdag 1 februari 2011

Rut


Rut

Va, inga massakrer? "Rut" är en mycket kort bok, som handlar om hur en kvinna, Noomi, flyttar till ett annat land med sin man och får två söner som gifter sig med varsin kvinna. Både mannen och sönerna dör emellertid, och Noomi återvänder till sitt hemland tillsammans med sin ena svärdotter, Rut. Rut gifter sig snart med en av Noomis släktingar. Det är tydligen så man ska göra, men det verkar även vara något som både mannen och Rut verkligen vill. Alla är glada. Hurra!

Meningen med boken är visst mycket att den ger en bakgrund till berättelserna om David, som jag antar är med i någon av de närmast kommande böckerna.


Gamla testamentet:
1. "Första Moseboken" ("Genesis")
2. "Andra Moseboken" ("Exodus")
3. "Tredje Moseboken" ("Leviticus")
4. "Fjärde Moseboken" ("Numeri")
5. "Femte Moseboken" ("Deuteronomium")
6. "Josua"
7. "Domarboken"

SUB

915. Inte så farligt. Om man ser till ökningen från förra månaden alltså. Mängden är ju ganska illa. Å andra sidan, tänk vad trevligt att läsa alla de här böckerna!