onsdag 30 december 2009

Yotsuba&! 5


Yotsuba&! 5
av Kiyohiko Azuma

Det är så trist när man hittar en serie man gillar och så slutar den ges ut. Så var det med Yotsuba&!, som bara kom ut i fyra delar i Sverige. Men på engelska finns den fortfarande och det är ju alltid något, även om jag hade föredragit att fortsätta läsa den på svenska.

I den här boken träffar Yotsuba en robot, hjälper till med hushållsarbete, åker till stranden och lär känna en människa som hon genast tycker illa om. Roligt och sött, men inte sådär överdrivet gulligt ni vet.

Tidigare delar:
- "Yotsuba&! 1
- "Yotsuba&! 2
- "Yotsuba&! 3
- "Yotsuba&! 4

Vem älskar Yngve Frej


Vem älskar Yngve Frej
av Stig Claesson

Marika: Nu har jag läst en bok av Slas. Jag tyckte att den var bra.
Marikas vän: Judas!

Vännen är ingen Slas-anhängare direkt. Hon har läst något, men inte alls tyckt om det. Nu har ju jag bara läst en enda bok, för säkerhets skull den som jag misstänker är mest känd och omtyckt. Stig Claesson gav ut hur mycket som helst, och jag skulle säkert inte tycka om allt. Men "Vem älskar Yngve Frej" gillade jag. Miljön känns en aning bekant av någon anledning, det är svensk landsbygd som är på väg att avfolkas. På den lilla plats det handlar om bor det bara fyra människor kvar, och de är alla till åren. Skomakaren har bestämt sig för att det inte är någon idé att åta sig mer jobb, det är ändå så lite och han är gammal. Lantbrukaren driver i för liten skala för att någon ska vilja köpa upp hans mjölk och spannmål, utan det är i stället en annan bonde som skördar på hans åkrar. Och det går inte till som förr heller. Det tar bara några timmar med de nya maskinerna, och är knappast den stora begivenhet det var förr.

När skomakaren ska tillverka en ny skylt upp till stället i skogen blir han tveksam över vad han ska skriva. Det har ju två namn. Och så råkar det bli så att han skriver "fornminne" i stället, för det är ju nästan vad det är nu. Plötsligt börjar det dyka upp folk bland husen. Det är ju industrisemester och många som är ute och kör, till och med längs den här vägen. Annars händer det inte så mycket, utan det är mest möten mellan de gamla och främlingar, som har sett mycket mer av världen men inte något av det här. En kort bok, som får sagt en hel del.

Var det Slas som gjorde nån sorts barnprogram med teckningar och nåt om "när jag var liten ..."? Jag är inte så bra på att minnas tv-program. De gick när jag var liten eller i alla fall för ganska länge sedan.

Målarflickan


Målarflickan
av Gerda Ghobé

"Målarflickan" är en B. Wahlströms flickbok från tidigt 50-tal. Efter att Ann-Maris föräldrar har dött har den förståndiga släktingarna bestämt att hon ska hoppa av gymnasiet och i stället flytta till Göteborg, där hon har två farbröder med familjer. Hon ska bo omväxlande hos dem, gå på sekreterarkurs och jobba i den ene farbroderns företag så småningom. Ann-Mari har inte mycket annat att välja på och vill ju inte verka otacksam, men det är inte riktigt det här som hon har drömt om.

Ann-Mari har ännu en farbror, men han har ingen talan i släkten. Han är konstnär, men inte alls framgångsrik. Men han erbjuder ändå Ann-Mari att få komma och bo hos honom i Stockholm över julen, och det blir något helt annat än att vara hos de förståndiga släktingarna.

Ja, och så ordnar ju allting upp sig för Ann-Mari och farbror Palle, som sig bör i en sån här bok. Det var inget speciellt med den här boken, utom att titeln avslöjar lite väl mycket av handlingen kanske.

När man jämför med boken jag läste precis före den här, en B. Wahlströms ungdomsbok från 2000-talet, så är det ganska stor skillnad. Visserligen är väl Ann-Mari ett par år äldre än Tea, men hon är väldigt mycket redigare. Så skulle det väl vara i böcker på den tiden.

Teas bok


Teas bok
av Ritta Jacobsson

I den tredje boken om de jämnåriga styvsyskon Tea och Alexis och deras stora familj så är berättelsen helt berättad ur Teas synvinkel. Förra boken var helt och hållet om Alexis, och den första växlade mellan de båda.

Tea vill gärna vara kompis med de tuffaste tjejerna i klassen, men det är inte så lätt. Hon måste imponera på dem på något sätt, och ett bra sätt är ju att skryta över sina pappas fina våning på Östermalm. Fast nu vill kompisarna följa med dit nästa gång Tea ska till honom, och han bor ju i en helt vanlig lägenhet i ett helt vanligt område. Den som bor i lyxvåningen är ju Alexis mamma. Fast det kanske kompisarna inte behöver få reda på ...

Har man läst ungdomsböcker tidigare så kan man lista ut att det inte kommer gå helt enligt Teas plan. (Okej, man kan nog lista ut att det är dumt ändå.) Jag läser mest den här serien för att ha läst en modern B. Wahlströms-serie och inte bara gamla Lotta-böcker och allt vad det nu är. Det är ingen större skillnad på en modern B. Wahlströms-bok och en modern annan ungdomsbok känns det som. B. Wahlströmsböckerna är lite kortare bara. (Och så kan man väl tänka sig att om jag hade valt att läsa de senaste Kittyböckerna i stället, så hade de mest påmint om äldre Kittyböcker. Men jag har aldrig varit något stort fan av de böckerna.)

Jonzon, Jonsson:
1. "Plastfamiljen"
2. "Alexis bok"

The Water Devil


The Water Devil
av Judith Merkle Riley

Det här är den tredje och sista boken i serien om Margaret från Ashbury. De tidigare, "A Vision of Light" och "In Pursuit of the Green Lion", har jag läst flera gånger tidigare, men "The Water Devil" har bara gått att få tag i på tyska. Jag ägde den faktiskt på tyska, men det blev aldrig av att jag läste den. Det är inte en tysk bok, den är amerikansk, men det verkar faktiskt som om den kom ut på tyska många år innan den gavs ut på engelska. De tidigare kanske inte sålde tillräckligt bra i USA.

Precis som de tidigare böckerna är "The Water Devil" väldigt händelserik och rolig, samtidigt som författaren verkar ha gjort bra research om medeltiden. Margaret, Gilbert och deras lilla familj bor bekvämt i huset i London som hon har ärvt. Gilbert låtsas vara irriterad över allt stoj som barn och tjänstefol står för, men trivs egentligen alldeles utmärkt med det. Det jobbigaste är väl att sir Hubert, Gilberts oborstade far, ser huset som sitt Londonresidens och kan dyka upp när man minst anar det. Det, och Margarets döttrars brist på uppfostran. Gilbert lyckas övertala en utfattig adelsdam att bli flickornas guvernant, men faderns senaste problem är det värre med. Någon har hittat ett gammalt dokument som säger att en bit land som tillhör sir Huberts ägor inte alls gör det, och det vill sir Hubert bestrida. Men hur vinner man över advokater? Margaret och Gilbert har en vän som säkert har någon idé.

Så reser hela familjen, inklusive Madame (guvernanten), ut till sir Huberts trista och förfallna gods för att försöka rädda en träddunge, en källa och någon gammal ruin. Detta kommer att leda till avgudadyrkan, demonutdrivning och alla möjliga katastrofer. Spännande och roligt, och jag skulle kunna tänka mig att läsa ännu fler böcker om Margaret.

tisdag 29 december 2009

Skuggorna kring Linda


Skuggorna kring Linda
av Margit Sandemo

En gammal Sandemoföljetong som jag har läst tidigare någon gång, men som jag så klart inte riktigt kom ihåg upplösningen på. Det gör man aldrig. Undrar om det är för att de olika följetongerna har en tendens att vara en smula lika varandra. Den här är väl som de flesta andra ungefär. Helt okej alltså.

Här handlar det om den unga slöjdlärarinnan Tilly, som lever ett tillbakadraget liv i en liten stad, men ändå har lyckats pådra sig den hänsynslösa journalisten Gunvor Liens vrede. Gugge, som hon kallas, börjar genast leta efter sätt att skada Tilly, och det finns faktiskt hemligheter i Tillys förflutna. Vilken är till exempel hennes koppling till den försvunna textilkonstnärinnan Linda Ingesvik? Snart börjar det hända märkliga och hotfulla saker kring Tilly.

Skugg-gömman


Skugg-gömman
av Maria Gripe

Detta är den sista av Maria Gripes Skuggböcker, och den är ganska annorlunda än de tre tidigare. Då var det Berta som berättade om upplevelserna hemma och på slottet Rosengåva, och om den väldigt gåtfulla Carolin, som kanske var Bertas syster, kanske inte. Nu är det i stället Carolin som skriver, och hon har en helt annan röst än Berta. Berta berättar i stort sett kronologiskt, och även om hon kommer med egna åsikter och kommentarer så kan man ändå lita på att det hon skriver är sant (även om det förstås kan hända att hon inte har alla fakta). Carolin har däremot aldrig känts särskilt pålitlig, och hon blandar dessutom in brevväxling mellan de två olika personligheter som hon anser sig ha (Saga och Carolin) och försök till teater- och filmmanus i det hela.

Carolin går numera på scenskola i Stockholm och har ett något ambivalent förhållande till familjen på Rosengåva. Nästan alla hemligheter är avslöjade, och nu måste alla försöka anpassa sig efter att så mycket i deras liv har förändrats. Även om "Skugg-gömman" inte är den bok jag tycker bäst om i serien så hade det nog blivit lite väl "och så levde de lyckliga" utan den. Dessutom kan Carolin avslöja saker som Berta inte vet.

Jag har läst hela serien tidigare, och blev förvånad över hur lite jag kom ihåg. Den första boken mindes jag relativt väl, och en del av den andra och den tredje, men nästan inget av den fjärde alls.


Tidigare böcker i serien:
- "Skuggan över stenbänken"
- "... och de vita skuggorna i skogen "
- "Skuggornas barn"

lördag 19 december 2009

Kick off! 2


Kick off! 2
av Yokaj Studio

I den andra delen av Kick Off! har Krille vant sig vid spöket Andreas, fast det medför ju en del problem att alltid ha ett spöke vid sin sida. Men det finns fördelar också. Andreas kan så mycket som Krille skulle vilja kunna.

Spökjägaren Meja har insett att Krille är besatt av ett spöke, men hon har ändrat sig angående honom. I stället för att vilja förinta honom vill hon nu lära sig mer om spöken genom honom. Och hon har ett medel att få "låna" spöket ibland, Krille är ju kär i hennes bästis Jenny. Jenny är helt ovetande om Mejas och Krilles deal, och Andreas är väl inte helt nöjd ...

Bra serie!

söndag 13 december 2009

Kleopatras kam


Kleopatras kam
av Maria Ernestam

När Mari blir uppsagd från sitt jobb fylls hon av revanschlust och startar eget företag tillsammans med sina bästa vänner Anna och Fredrik. Företaget, Kleopatras kam, ska lösa folks problem. Tillsammans har de tre grundarna nämligen mer eller mindre djupa kunskaper inom många olika områden. Allt från inredning till juridik. Fast de hade inte riktigt förväntat sig uppdraget som de får av Annas granne - hon vill att de ska döda hennes man.

Detta kommer naturligtvis inte på fråga, bestämmer de tre vännerna sig för. Men det hindrar att saker och ting tar en vändning som de inte alls har tänkt sig. Vad var det egentligen som hände med grannens man? Oklart.

Medan läsaren funderar på den gåtan får den också ta del av de tre vännernas hemligheter, saker som de inte ens har berättat för varandra. Ligger mysteriets lösning där kanske?

Jag tycker att "Kleopatras kam" är spännande och man blir indragen i intrigen. Samtidigt så tycker jag att Anna, Fredrik och Mari har för lite personlighet utöver sina egenheter och hemligheter. Det är lite synd. Jag har läst två andra böcker av Maria Ernestam ("Caipirinha med döden" och "Busters öron"), och de tyckte jag bättre om än denna. Men den här var värd att läsas den med.

torsdag 10 december 2009

Hamlet


Hamlet
av William Shakespeare

Ni vet vad den handlar om. Prins Hamlet av Danmark inser att hans farbror (den nye kungen) har mördat hans far (den förre kungen) och genast gift sig med änkan (Hamlets mor alltså). För att dölja vad han anar, och kunna forska mera i vad som har hänt, väljer Hamlet att låtsas vara galen. Omgivningen undrar hur det står till, och om han möjligen kan vara en risk för vissa av dem. Väldigt många dör.

Är inte detta världens mest kända pjäs? En av dem i alla fall. Klart man måste läsa den! Och jag gillar att läsa Shakespearepjäser, även om det är lite ovant att läsa i manusform. Man borde verkligen se den på teater nån gång. (Jag har sett den i 1 2 3 Schtunk-tappning.)

onsdag 9 december 2009

Karlstad zoologiska


Karlstad zoologiska
av Hanna Hellquist

Jag tycker att Hanna Hellquist är en av de stora behållningarna med Morgonpasset i P3. Jag vet inte riktigt varför, men jag gillar hennes stil. Hon verkar inte göra sig till så mycket, jag tror det är nåt med det.

"Karlstad zoologiska" är hennes första bok. Det är berättelsen om hennes pappa, Lars-Erik Hellquist, och om att växa upp med honom. Hon har tagit djuren som utgångspunkt. För hennes pappa hade ett stort intresse för djur, och det finns många historier om ormsmuggling och frysta råttor att ta av. Det är mycket ormar, fåglar och hundar, och lite annat, som apor och kalkoner. En del av detta påminner mig lite om en bok som jag läste en del i när jag var liten, en bok om Jonas Wahlström, där det handlade en del om udda djur och tokiga situationer som kan uppstå med dessa. Men "Karlstad zoologiska" är inte lika mysig, för Lars-Erik Hellquist verkar inte vara den enklaste personen att leva med. Alla minnen i den här boken är inte ljusa, för att säga det så. Men det finns ingen bitterhet eller något sådant över den udda pappan, utan det är väl mer ett konstaterande att "så här var det". Det blir ändå en kärleksförklaring, men ingen idealisering.

Efterordet (i pocketen) kom lite som en chock. Där var något jag hade missat, ja.

fredag 4 december 2009

Diary of a Chav: Keeping it Real


Diary of a Chav: Keeping it Real
av Grace Dent

Detta är den sjätte och sista boken om Shiraz Bailey Wood från Essex. Det är lite synd, för jag är väldigt förtjust i böckerna om Shiraz. Å andra sidan är det bäst att avsluta en serie i tid. Shiraz är tjugo år nu, och börjar kanske bli lite väl gammal för att vara huvudperson i en serie ungdomsböcker. Och när hon blir vuxen och kommer undan familjens krav till viss del så kommer en stor del av konflikterna i böckerna förvinna eller bli mindre. Inte särskilt spännande att läsa om kanske. De tidigare böckerna är faktiskt bättre, så det är lagom att avsluta nu.

Shiraz bor tillsammans med föräldrar, syskon, syskonens partners och sin systerson i ett inte alltför stort hus. Hon jobbar på Lidl till de flestas förtjusning. Det är ett vettigt jobb, tycker de. Hon har en pojkvän också, Wesley, och alla tycker att de borde gifta sig så fort som möjligt. Mamman inte bara antyder att om Shiraz inte bildar familj snart så kommer hon bli en ensam tant med för många katter. Och det är inte så lätt för Shiraz att stå emot alla krav. Fast hon egentligen har helt andra planer för sitt liv. Men de är hemliga ... Och plötsligt trasslar allt till sig.


Diary of a Chav:
1. "Diary of a Chav: Trainers V. Tiaras"
2. "Diary of a Chav: Slinging the Bling"
3. "Diary of a Chav: Too Cool for School"
4. "Shiraz: The Ibiza Diaries"
5. "Shiraz: The Fame Diaries"

torsdag 3 december 2009

Evas sju döttrar


Evas sju döttrar
av Bryan Sykes

Det är svårt att recensera facklitteratur, speciellt när det handlar om ett ämne som man inte vet någonting om. Men jag tyckte att "Evas sju döttrar" var intressant. Jag vill veta vilken av de sju "döttrarna" jag härstammar ifrån!

Kort sagt så finns det någon speciell dna-snutt som inte ändras särskilt mycket från generation till generation och som alltid ärvs från modern. Detta gör att man kan se om två personer, vilka som helst, har en gemensam mormorsmormorsmormorsmorsmors[...]mor. Och om man går tillräckligt långt tillbaka så härstammar nästan alla européer från bara sju olika kvinnor. (Tar man hela världen är det ett fyrtiotal.) Man kan lista ut hur länge sedan de levde och ungefär var. Det förklaras hur i boken, som är väldigt populärvetenskapligt skriven, så det är inga problem att hänga med. I några kapitel, som nästan är ren skönlitteratur, så beskriver författaren de sju klanmödrarnas liv så som det kunde ha varit, fast dramatiserat.

Roligast är nog att läsa om hur författaren och de andra i samma forskarteam har testat folk och vad de har kommit fram till om deras ursprung. Vem som är närmast släkt med ismannen Ötzi t.ex. Eller när och i vilken ordning Stillahavsöarna blev bebodda av människor.

onsdag 2 december 2009

SUB

760 böcker i "oläst-högen". Lite mindre än för en månad sedan alltså. Hurra hurra! Jag har lyckats rensa något i hyllan.

Spindelväv


Spindelväv
av Margit Sandemo

Jag ligger flera veckor efter med att skriva om vad jag har läst, så jag har nästan hunnit glömma den här redan. För Margit Sandemos böcker är ju sådana, lättlästa och underhållande medan man läser, men också ganska fort glömda. Den här har många ingredienser gemensamt med tidigare böcker. En grupp ungdomar (och en eller två äldre vuxna) börjar nysta i några mystiska händelser och upptäcker att det bottnar i händelser som skedde för många år sedan. I det här fallet är det ett större hus i en liten norsk bygd som står i centrum. Det har stått övergivet de senaste åren, och det går en del rykten om det.

Jag tyckte att det här var ungefär i stil med de gamla följetongerna. Inget avancerat, men helt okej. Men en av mina vänner tyckte att den här boken var oerhört dålig, mycket sämre än de gamla följetongerna. Man får läsa och döma själv, om man är intresserad.