fredag 29 juli 2005

Mästerdetektiven Conan 4-6



Mästerdetektiven Conan 4-6
av Gosho Aoyama

Ena dagen klagade min syster på att jag bara läser barnböcker och serier, och nästa säger hon åt mig att snabba på med läsningen av Conanböckerna jag har lånat av henne. Det är visst fler som vill läsa dem. Så jag läste tre i ett svep. De är faktiskt väldigt underhållande. Förutsättningen är lite knäpp: ett tonårigt deckargeni har fått i sig ett gift som krymper hans kropp till ett barns. Han måste hålla sin identitet hemlig, och bor hemma hos sin (alltså sitt tonåriga jags) flickvän och hennes pappa, som är en helt oduglig privatdetektiv. Conan löser massor av fall och har allt större problem med att hålla sin rätta identitet dold. Speciellt flickvännen verkar misstänka nåt.

Om man gillar serier och kluriga deckare (den sorten där det bara handlar om tillfälle och liknande, typ Agatha Christie) så kommer man gilla Mästerdetektiven Conan.

Sexan slutade med en cliffhanger så jag lär ju fortsätta läsa snart. Från början har ju serien gått i en tidning (Shonen Sunday) och därför börjar många avsnitt med att förra avsnittets slutscen upprepas. När detta händer många gånger i en av pocketarna kan det vara lite irriterande. Men det är ju bra när det hamnar i början av en ny bok.

Tidigare delar i serien:
- Mästerdetektiven Conan 1
- Mästerdetektiven Conan 2
- Mästerdetektiven Conan 3


onsdag 27 juli 2005

Miranda och breven


Miranda och breven
av Kerstin Sundh

Miranda bor nu hos sin riktiga mamma och går i den fina skolan, men det är fortfarande besvärligt för henne att ha två "mammor". Och hon längtar efter en pappa. Hon vet vem han är, men han vet inte att han har en dotter. Men en dag kommer det ett brev...

Dessutom börjar Miranda få användning för sina konstnärstalanger, som hon ärvt efter sin pappa. Folk börjar anlita henne för att måla på möbler, trots att hon är så ung.

Bra böcker. Tipsade min syster om dem och hon klagade på att jag bara verkar läsa barnböcker och serier. Hehe.

Tidigare böcker i serien:
1. "Miranda och pärlhalsbandet"
2. "Miranda och den blå skålen"
3. "Miranda och den underbara tavlan"

tisdag 26 juli 2005

Då kör vi då, Lotta


Då kör vi då, Lotta
av Merri Vik

Nu har jag en komplett Lotta-samling! Jag fick den här boken i namnsdagspresent av mina föräldrar. Undrar vad de betalade för den. Det är nämligen så att medan de flesta Lottaböcker inte är så värst dyra så finns det ett par stycken som kan komma upp i åtskilliga hundralappar på auktionssajterna. Det är därför jag inte har skaffat mig "Då kör vi då, Lotta" tidigare. Jag har gått runt och hoppats att jag skulle hitta den för en tia på loppis, men den chansen är väl inte så stor...

Men nu har jag alla böckerna. Lycka! (Och jodå, det finns fortfarande andra böcker att leta efter på loppis. Det slutar jag nog aldrig med.)

"Då kör vi då, Lotta" utspelar sig direkt efter "Lycka till, Lotta!", i vilken Lotta och Paul äntligen blev gifta. (Äntligen förresten... De är inte särskilt gamla, men Lotta bestämde ju sig för Paul redan i fjortonårsåldern.) Det har bara gått ett par veckor sedan bröllopet, men nu måste Paul tyvärr åka till Kina med jobbet. Ska Lotta behöva sitta alldeles ensam? Så klart inte! Hennes bästa kompis Giggi kan behöva en paus från pluggandet så här på sommaren och tillsammans åker de iväg på en bilsemester genom halva Sverige, med en avstickare till Köpenhamn. Precis som i the good old days. Och eftersom det är Lotta och Giggi som är i farten så råkar de ut för en massa små äventyr och lustigheter. På omslagsbilden är t.ex. en ko i full färd med att smaska i sig Giggis shorts. Det kanske inte är det värsta som kunde hända, men bilnycklarna ligger ju i fickan!

Nån gång ska jag läsa alla 47 böckerna i ordning. :)

måndag 25 juli 2005

Chocolate Christmas


Chocolate Christmas
av Naoko Takeuchi

Tysk läsövning. :) Den här pocketen innehåller två kortare serier av hon-som-gjorde-Sailor-Moon. De är rätt söta, men lite svåra att hänga med i. Folk är väldigt lika varandra, det är inte alltid helt självklart i vilken ordning man ska läsa och så är det på tyska också. Men jag har läst den förr och dessutom verkar det som om de tyska böcker jag har läst sedan dess har gjort mig lite bättre på tyska.

Här är lite om handlingen:

Ryon i "Chocolate Christmas" önskar att hon också hade någon (gärna en pojkvän då...) att tillbringa julen ihop med. Det gör visst även den nye radio-dj'n "Choco". Han bestämmer sig för att använda sitt program för att hjälpa folk med deras kärleksbekymmer. Ryon blir Chocos största fan och hennes nya hobby blir att para ihop sina skolkamrater. Och så tar hon ett jobb i radiostudion i hopp om att få en glimt av sin idol.

"Wink Rain" handlar om Marin och hennes vänner. När hon var yngre hade hon två bästa kompisar, Aya och Itohki. Men nu är de två ett par, och även om de fortfarande vill umgås med Marin så känner hon sig ofta som femte hjulet. Så börjar en av Itohkis kompisar umgås med dem. Han är tydligen intresserad av Marin, men vem vill hon helst ha - honom eller Itohki?

Sött, men det är inte nödvändigt att köpa den om du inte är ute efter nåt att öva upp din tyska på.

Skrotnisse


Skrotnisse
av Jan Lööf

Jag har för mig att den här bilderboken var en av min brors favoriter när han var liten. Den handlar om Kalle, som ska bo hos farbror Nils, kallad Skrotnisse, medan hans föräldrar är på semester. Kalle gillar att vara hos Skrotnisse, för därfinns så mycket grejer och alltid händer det nåt. Nu har Skrotnisse t.ex. planer på att bygga en hjulångare och åka till Afrika med sin mystiske vän gubben Kvarnsten. Detta ska ske efter Kalle har åkt hem till sina föräldrar, men han kan ju inte missa en sån chans! Han måste ju bara smyga med ändå. Fast resan går inte helt som planerat...

Kul bok, speciellt bilderna. Dem tycker jag om. :) Det finns en TV-serie om Skrotnisse också, men där är personerna lite annorlunda och det är en helt annan, mycket mer invecklad, handling. Det är Jan Lööf som ligger bakom den också men det verkar vara en vidareutveckling av boken snarare än en filmversion. Den finns på dvd och nu fick jag ett plötsligt behov av att äga den.

The Tribes of Palos Verdes


The Tribes of Palos Verdes
av Joy Nicholson

Medina Mason och hennes tvillingbror Jim är fjorton år när de och deras föräldrar flyttar till ett "gated community" i Kalifornien. Pappan är en känd hjärtkirurg som har opererat många Hollywoodkändisar. Mamman var modell en gång, men nu äter hon hela tiden och vantrivs bland de perfekta fruarna i Palos Verdes. Äktenskapet är inte lyckligt.

Medina är lika utanför i den här skolan som i alla andra och Jim blir som vanligt populär. Men de trivs bäst tillsammans. Nedanför familjens hus ligger stranden där surfargänget the Bayboys brukar hänga. Bara killar. Tjejer surfar inte, de ligger på stranden och solar. Men Medina vill bli den enda surfartjejen, så hon och Jim börjar försiktigt lära sig och närma sig the Bayboys.

Nu låter det här som en uppåtberättelse om en tjej som vågar utmana de rådande könsstereotyperna. Och, tja, utmanar gör hon ju, men uppåt är det inte. Medina lever för att surfa, för allt annat i hennes liv är så himla dåligt. Hon är mobbad i skolan och för sin feta mamma, som inte ens verkar tycka om henne. Hon får rykte om sig att vara en hora. Hennes pappa lämnar familjen för en annan kvinna. Jim börjar bli så konstig. Ha har det inte bra. Mamman har blivit så beroende av honom, hennes favoritbarn som numera är "mannen i huset", att hon knappt låter honom lämna henne. Det är mycket mer än vad han klarar av.

Medina tar sin pappas parti och hon försöker rädda Jim. Och så surfar hon.

Se, det här är inte en solskenshistoria. Och till slut blir det nästan väl mycket elände. Men låt inte det vara en anledning att inte läsa boken.

söndag 24 juli 2005

Natt till den fjärde november


Natt till den fjärde november
av Karin Fossum

Sjuttonåriga Jonna försvinner spårlöst. Ingen vet varför, om hon försvunnit frivilligt eller om det har hänt henne något. Kvar blir hennes föräldrar Jon och Magnhild (Jonna var enda barnet). De målar upp skräckscenarier i tankarna om vad som kan ha hänt. Eller har hon kanske rymt? Hon hade sagt att hon skulle till en kompis men kompisen visste inget om det. Skulle Jonna verkligen utsätta sina föräldrar för något sådant? Och vad har de i så fall gjort för fel som föräldrar?

I stället för att undra och sörja tillsammans så glider Jon och Magnhild längre ifrån varandra. De delar inte sina tankar och farhågor med varandra. Jon är en tystlåten man och även om han skulle vilja prata med någon om Jonna så känner han inte att Magnhild är rätt person. Magnhild pratar med sin syster, inte med Jon. Grannar och andra verkar undvika Jon och Magnhild, de vet väl inte vad de ska säga.

Alltså, egentligen är det väl en bra beskrivning av Jons och Magnhilds liv efter att ha förlorat sitt enda barn på ett så oförklarligt sätt, men det blir ändå lite segt. Det är inte en lång bok, annars hade det väl blivit svårt att ta sig igenom dem. Det är först mot slutet, den sista fjärdedelen kanske, som jag tycker att det blir riktigt intressant. Men då är det nästan över. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om slutet heller. Det är ganska öppet. På ett sätt vill jag veta hur det gick sen, men samtidigt så tar det väl egentligen aldrig slut på riktigt så då kan det lika gärna sluta där. Man kanske ska tänka själv hur det gick. Men jag vill ju veta! (Precis som Magnhild... Hon beskrivs som mycket mindre sympatisk än Jon, men hennes reaktioner är ganska begripliga ändå.)

Advent


Advent
av Daniel Ahlgren

"Advent" handlar om Matilda, som jag tippar är lite över 20 år. Jag tror att hon är kusin till Helena i "För fin för denna världen" och "The girl who never fick nån post" (mina favvisar). Helena ska i alla fall ha en lite äldre kusin som heter Matilda och är väldigt lik henne, och det dyker upp en namnlös kusin till Matilda i "Advent" som måste vara Helena. Det är sånt som jag tycker är kul. :)

Matilda och Helena är i alla fall väldigt lika. De går på café med sina bästa kompisar, lyssnar på musik och dräller omkring hemma och har tråkigt. Det är lätt att känna igen sig i (det kanske inte är ett bra tecken, men jag antar att de flesta är ungefär så här), men jag kan inte riktigt känna samma sympati för Matilda. Hon blir tyvärr lite för anonym. Fast jag tycker om avsnittet där hon pratar med sin döda katt. Roligt, sorgligt och underligt på samma gång.

(Matilda läser W.i.t.c.h. förresten. En detalj som jag gillar.)

lördag 23 juli 2005

Ragnarök och Snow Drop



Ragnarök del 1: Profetians afton
av Myung-Jin Lee

Snow Drop del ett
av Choi Kyung-Ah

Ännu ett svenskt förlag (B. Wahlströms) har hoppat på mangatrenden, fast om man ska vara petig så bör väl de här serierna kallas manwha. De är koreanska, inte japanska. Ragnarök och Snow Drop är de båda första serierna som lanseras av fölaget, men det ska bli fler. De båda första delarna i serierna kom ut samtidigt, men jag köpte bara de första till att börja med. Man vet ju aldrig hur de är.

Ragnarök är som namnet antyder inspirerad av nordisk mytologi. Fast det är inte så att de gamla sagorna återberättas eller nåt sånt. Fenris Fenrir är en häxmästarinna som letar efter den pånyttfödde Balder. Med hans hjälp vill hon utlösa Ragnarök. Hon motarbetas av valkyriorna, som på gudarnas uppdrag vill förhindra Ragnarök. Eller nåt sånt.

Och så dyker det bl.a. upp en ung kvinnlig tjuv (som kallar sig skattsökare) och en man med ett blodtörstigt svärd (det vilar en förbannelse över det, han måste fortsätta döda människor tills svärdet har fått blod från den människa det letar efter). Jag vet inte riktigt vad alla har med varandra att göra, det bara presenteras nya karaktärer hela tiden. I slutet är alla i eller på väg till samma stad så det kanske kommer bli lite klarare i nästa del. Men de får klara sig utan mig, jag fastnade inte för den här serien.

Snow Drop kommer jag däremot åtminstone köpa en del till av. Sen får jag se om jag fortsätter läsa eller inte. Här handlar det om relationer och sånt och jag är tydligen mer intresserad av det än av strider. :)

So-Na (tjej) och Ha-Da (kille) har känt varandra länge länge. För ett antal år sedan slutade båda gå till skolan och fick hemundervisning istället, men nu har deras pappor övertalat (läs tvingat) dem att börja igen. So-Na slutade skolan för att hon var deprimerad. I baksidestexten står det nåt om en traumatisk händelse, kanske har det något med hennes mammas död att göra. I vilket fall som helst har hon varit hemma och skött växterna i sin mammas växthus. Växthuset är mycket viktigt för henne. Ha-Da är väl mest lat eller nåt. Han har väldigt lätt för att få folk att se upp till honom och vilja vara hans vänner. Men han blir genast ovän med en kille i klassen, snygge Hae-Gi med modelljobbet. Kanske för att So-Na verkar vara så fascinerad av honom. Men att bli vän med Hae-Gi är inte så lätt. Om han ö.h.t. har en åsikt om So-Na så är det att hon är rik och bortskämd. Själv måste han jobba för pengarna.

Harry Potter and the Half-Blood Prince


Harry Potter and the Half-Blood Prince
av J. K. Rowling

Det var nog några fler än jag som hade sett fram emot den sjätte boken om Harry Potter. Jag var och köpte den på SF-bokhandlen samma natt som den släpptes. Fullt med folk, flera kom utklädda (i egentillverkad skoluniform eller liknande), teckningstävling, högläsning innan boken officiellt fick börja säljas (klockan ett, alltså vid midnatt brittisk tid).

Ska inte skriva så mycket om själva handlingen. En del känner alla till och jag vill ju inte förstöra det roliga för de som inte har läst boken än. Men det här är näst sista boken så the plot thickens. Det hände en massa saker som man hade väntat på (läge att citera Gert Fylking) och annat som åtminstone inte jag räknat ut på förhand (jag läser inte på några såna här websidor där det spekuleras i hur handlingen kommer utvecklas) en del som man inte ville skulle hända och så förstås en hel hög saker som får en att vilja kasta sig över nästa bok med en gång. Synd att det är lite svårt. Det dröjer väl ett par år innan den ges ut. Jag hörde att J. K. Rowling inte planerar att börja skriva den förrän i januari nästa år. Hon måste säkert göra en massa promotion nu kan jag tänka mig. Som om det behövs. :)

fredag 22 juli 2005

Grabben i graven bredvid


Grabben i graven bredvid
av Katarina Mazetti

Vissa av er kanske har hört talas om den här boken tidigare? :-D

Det här var naturligtvis inte första gången jag läste "Grabben i graven bredvid" men det var några år sen sist. Fyra och ett halvt sådär. Jag kom inte ihåg riktigt vad som hände längre och jag ville veta nu när uppföljaren "Familjegraven" har kommit ut. Den ska läsas nån gång. Helst relativt snart.

Det här är nog min favorit bland Katarina Mazettis böcker, möjligen med undantag av den första boken om Linnea. Jag älskar att omväxlande läsa Desirées och Bennys tankar om hur de föll för varandra på kyrkogården och de kulturkrockar det ledde till. Nu undrar jag förstås - kommer de lyckas leva tillsammans trots att de kommer från olika världar? Måste skaffa "Familjegraven" omgående!

Miranda och den underbara tavlan


Miranda och den underbara tavlan
av Kerstin Sundh

Miranda har fått veta att hennes mamma egentligen inte är hennes riktiga mamma. Nu har hon två mammor som är väldigt olika varandra. Vem hör Miranda egentligen hemma hos? Någon pappa har hon fortfarande inte, men hon vet att han var en konstnär som besökte staden en tid. En dag kommer det en konstnär till staden. Är han Mirandas pappa?

Jag tycker att böckerna om Miranda är väldigt bra. De är spännande och realistiska. Det vill säga, det finns en del små-osannolika sammanträffanden och så där, men människorna känns verkliga.

Tidigare böcker i serien:

1. "Miranda och pärlhalsbandet"
2. "Miranda och den blå skålen"

............................................................

Det har varit dåligt med uppdateringar den senaste veckan. Jag har haft besök och det har inte blivit så mycket datortid. Eller lästid för den delen. Men jag har läst hela den nya Harry Potter-boken och kommer skriva om den här inom de närmaste dagarna.

tisdag 19 juli 2005

Levande begråtna/Efter kärlekens nöjen


Levande begråtna/Efter kärlekens nöjen
av Dorothy Parker

Jag gillar Dorothy Parkers noveller. Väldigt träffsäkra. De kan vara elaka men det är ändå så att man förstår människorna hon skriver om. Alla är inte sympatiska förstås, men ofta är det inte värre än att man får se hur löjliga folk kan vara. Och det kan man ju känna igen sig i... Och så är hon rolig också. Läs!

Just den här pocketen är en samlingsvolym med hennes båda novellsamlingar "Levande begråtna" och "Efter kärlekens nöjen". Dorothy Parker har även skrivit dikter och dramatik, hon var litteraturkritiker mm. Men mest känd är hon väl ändå för sina snabba och vassa repliker.

lördag 16 juli 2005

Harry Potter

Jag har "Harry Potter and the Half-Blood Prince"!!! SF-bokhandeln hade nattöppet så att man kunde få den så fort som möjligt. Massor av folk. Kristin var nog den enda i butiken som inte köpte boken. (Hon hade beställt den nånstans ifrån långt innan hon visste att hon skulle vara här idag.) Träffade min brors flickvän och några av hennes kompisar också.

Nu ska jag läsa. :)

torsdag 14 juli 2005

Vid bergets långa breda fot


Vid bergets långa breda fot
av Eva Lindström

Ugglan Janne, samme Janne som var med lite i "Min vän Lage", är nu innehavare av en grillbar. Det är hemskt mycket att göra där. Janne blir alldeles trött och så får Lilly, som är anställd på grillbaren, sköta det mesta. En dag kommer det in en kund med gitarr och sjunger några sånger. Janne blir eld och lågor. Han vill också spela och sjunga.

Det är ganska roligt att det inte finns någon sensmoral av typen "och sen förstod Janne att han måste sköta sitt jobb, hur skulle det annars se ut?". Nej, Janne struntar i jobbet, Lilly slutar och sen när det kommer en turistbuss så är det inte öppet på grillbaren. Slut.

Egougglan Janne verkar vara väldigt påfrestande för sin omgivning måste jag säga. Jag skulle också blivit förbaskad på honom om jag var Lilly och han gjorde ju sig dessutom ovän med Lage i den andra boken. Och Janne är lika glad ändå. Lite udda egentligen. Inte som man förväntar sig.

Jag gillar bilderna. :) Känner igen Eva Lindströms stil, från Kamratposten tror jag.

Det är många böcker att skriva om nu. Var hemma hos mina föräldrar förra veckan och då var jag slö med uppdaterandet. Men nu är det bara två böcker kvar i utlästa högen.

Mästerdetektiven Conan 3


Mästerdetektiven Conan 3
av Gosho Aoyama

Shinichi är sexton år och ett deckargeni fast tråkigt nog har hans kropp förvandlats till ett litet barns. Han bor hemma hos sin flickvän Ran, men hon vet inte att lille Conan i själva verket är Shinichi. Conan vill inte att hon ska få reda på det heller. Rans pappa är privatdetektiv, fast en oerhört klantig och korkad sådan. Det är Conan som får lösa hans fall, men på ett så diskret sätt att inte ens detektiven själv märker att det inte är han som löser dem. Men Ran har börjat misstänka något...

I den här delen hamnar Conan, Ran och Rans pappa på ett fartyg som hyrts av en rik familj för att åka hemfrån ett bröllop. Så hittas familjens överhuvud mördad. Någon ombord på båten är en mördare - men vem?

Det här är en kul manga. Eller inte riktigt kul på det sättet. Det är inte lika mycket humor i den som i t.ex. Ranma ½. Jag tänkte mer på att det är en kul idé med en deckarserie. Min syster prenumererar på Mästerdetektiven Conan men jag ligger efter i läsandet. Det har redan kommit ut tio delar. Jag kommer väl i kapp så småningom.

Tidigare delar i serien:
- Mästerdetektiven Conan 1
- Mästerdetektiven Conan 2

Cecilia


Cecilia
av Frid Ingulstad

Det verkar som om serien börjar om på ny kula här. Det har gått flera decennier sedan föregående bok (nu är det 1240) och jag vet inte om Cecilia är släkt med de tidigare kungadöttrarna och i så fall hur.

Kung Håkon har två stora barn med sin frilla Kanga Unge. Henne bröt han med när han gifte sig med Margrete. Egentligen hade han väl inte behövt bryta med kanga Unge, men även om han och Margrete inte gifte sig av kärlek så vill han behandla henne väl. På den här tiden var det inte så petigt med om barnen var födda inom äktenskapet eller inte. Äldste sonen Sigurd får visserligen inte ärva kronan, men både han och systern Cecilia har nästan lika hög ställning som de tre små äktfödda halvsyskonen och de är uppvuxna på kungsgården. Cecilia är eftertraktad på äktenskapsmarknaden, men kung Håkon har bestämt sig för att hitta en riktig bra man åt henne. Han tycker att Gregorius Andressen skulle vara lämplig och Cecilia och Gregorius blir faktiskt förälskade i varandra, även om han är lite mer reserverad. Det visar sig snart varför. Drottning Margrete har tidigare varit Gregorius frilla, och även om hon är gift med kungen nu så betyder det inte att hon vill se Gregorius gift med Cecilia. Och drottningen kan göra precis vad som helst för att uppnå sina mål. Cecilia måste försöka klara sig undan drottningens attacker, samtidigt som hon vill skydda sin far från vetskapen om hurdan Margrete verkligen är.

Det är spännande att läsa om kungadöttrarna och om norsk historia, som jag inte vet något om. Man bör väl ta det med en nypa salt, men ändå. :)

Tidigare böcker i serien:
1. "Ellisiv"
2. "Maria"
3. "Ingerid"
4. "Margret"
5. "Malmfrid"
6. "Kristin"
7. "Kristina"

Hisao Kimura från Japan (och vad min syster lånade på bibblan)


Hisao Kimura från Japan
av Kaj Wilton

Min lillasyster läser minst lika mycket som jag men i motsats till mig så har hon inte en oändligt lång lista på böcker hon vill läsa. Hon har ingen aning om vad som finns, vad som är bra eller vad hon vill läsa. Istället läser hon om och läser om och läser om sina böcker, men hur kul är det? Ett fall för Marika! När jag var på besök hos Malin, mamma och pappa så passade vi på att åka till biblioteket, jag och min syster.

På bordet med utgallrade böcker hittade vi den här boken, och eftersom Malin är totalt Japanfrälst så köpte hon den. Och jag läste den, för det tog ju bara sådär en tio minuter. Boken är från 1973 och handlar om en liten pojke som flyttar till Sverige med sina föräldrar. Det är inte så mycket text i den och den är inte särskilt invecklad. Väldigt typisk sån där "barn från ett annat land"-bok. Men en sak är jättekonstig - familjen kommer från Japan! Det är ju inte invandrarlandet framför andra om man säger så. Folk stirrar på dem på stan - för att de har japanska kläder på sig, säger föräldrarna. Men brukar verkligen japaner gå runt i kimono till vardags, speciellt utanför Japan? Och föräldrarna jobbar som servitör och städerska, men i Japan pluggade pappan på universitetet. Varför flyttade de till Sverige då? Om de gjorde det av äventyrslusta kunde de väl väntat tills han pluggat klart, eller? Eller har jag missat nån politisk orolighet i Japan på 70-talet? Jag fattar inte! (Det enda jag kan komma på är att författaren vill skriva om ett invandrarbarns möte med Sverige men vill undvika de mer typiska länderna. Av nån anledning.)

Ni kanske undrar vilka böcker jag prackade på min syster när vi var på bibblan. Det var inte så lätt, hon underkände de flesta av mina förslag. Här är lånelistan:

- "Häxa" av Celia Rees. Hon har redan läst den och tyckte att den var bra men att man inte riktigt fick veta vad som hände i slutet. Fast det kan ju bero på att det finns en bok till i samma serie. Jag vill också gärna läsa de här böckerna. "Pirater!" var ju himla bra.

- "En geishas memoarer" av Arthur Golden. Jag tyckte att den var bra när jag läste den för flera år sen, och det var ju en självklar bok att få den Japanfrälsta systern att läsa. Hon tyckte att den var superbra. Mineko Iwasaki, hon vars berättelser Golden baserade boken på, har visst skrivit två böcker om sitt liv som geisha. De står med på min mentala lillasysterboklista. :) Men jag vet inte om de är nåt att ha eller inte.

- "Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare" av Terry Pratchett. Jag har inte läst den, men den verkar kul. Vet inte om Malin har hunnit läsa den än.

- "Ett hål om dagen" av Louis Sachar. Den är fantastisk! Vansinnig, listigt uppbyggd, samhällskritisk... Den var med på min lista med sommartips och jag skrev lite om den bland 2003 års bästa böcker. Malin har nog inte hunnit läsa den än.

- "Foxfire: En tjejligas bekännelser" av Joyce Carol Oates. Malin tyckte att "Big Mouth & Ugly Girl" var rätt bra och jag gillade den här när jag var lite äldre än vad hon är nu (sådär fyra år äldre, alltså ungefär arton). Hon har nog inte hunnit läsa den här heller.

- Och så en japansk språkkurs. Hon har ju redan snappat upp massor från Sailor Moon så det är lika bra att hon lär sig hela språket. Jag kan typ "konnichiwa" (goddag) och "tsuki ni kawatte oshioki yo" (jag ska straffa dig i månens namn). :-D (Malin har hunnit plugga en del japanska.)

onsdag 13 juli 2005

Dinosauriejägarna


Dinosauriejägarna
av Deborah Cadbury

Det här är en bok om hur dinosaurierna upptäcktes. I början av 1800-talet trodde man stenhårt på att Jorden skapats precis som det står i Bibeln. Men så började vissa intressera sig för fossil och geologi. Bevisen pekade mer och mer på att skapelsen pågått under en oerhört lång perioder, att det hade funnits en tid när gigantiska ödlor bebodde Jorden och att växtlivet en gång sett helt annorlunda ut än i modern tid. Naturligtvis var inte det här helt odramatiska påståenden. De flesta hade väl inte ens ifrågasatt skapelseberättelsen. Man menade allmänt att Jorden var omkring 6000 år gammal, inte många miljoner eller rentav ännu mer. Och varför skulle Gud ha skapat en massa monster som senare dött ut?

Boken berättar dessutom om de personer som var pionjärer inom den här nya forskningen och om deras inbördes rivalitet. Jätteintressant! (Fast lite mer tungläst än skönlitteratur är det ju. Ibland är det svårt att hålla reda på vem som är vem. Bäst tycker jag om att läsa om Mary Anning, en fattig kvinna som försörjde sig på att leta och sälja fossil. Hon gjorde många viktiga fynd men hon fick inte äran av det.)

Det finns förresten uträkning med att jag läste den här boken just nu. Jag har tänkt gå på den här dinosaurieutställningen som är på Svenska mässan (i Göteborg) just nu. Jag tror att det kommer bli extra spännande att se den nu.

Min vän Lage


Min vän Lage
av Eva Lindström

En bilderbok om ugglan Lage som har flyttat från landet in till stan. Men det går inte så bra för honom i stan som han väl hade trott. Han har jobbat lite som uggla i naturprogram på TV och sen försöker han hanka sig fram på diverse jobb och projekt. Bl.a. slår han sig ihop med en lite skum uggla som heter Janne. De har nåt hemligt projekt på gång, fast mest sitter de och äter clementiner. Och sen blir de ovänner och det blir inget av deras planer.

Jag lånade den här boken på bibblan för att jag hade hört så mycket bra om den, typ i recensioner på kultursidorna och så. Och jo, den var väl helt okej. Lite sorglig nästan. Det är en sån där bilderbok som nästan verkar vara mer gjord för vuxna än för barn. Inte för att barn inte kan läsa den, men de måste väl läsa den på ett helt annat sätt än vad vuxna gör? Vuxna kan säkert känna igen sig själva eller någon annan i Lage, men barnen läser väl bara om en uggla med olika jobb liksom? Eller?

Systrar i jeans


Systrar i jeans
av Ann Brashares

Carmen köper ett par second hand-jeans som visar sig ha "magiska" egenskaper. De passar både henne och hennes tre bästa väninnor trots att de har helt olika kroppsbyggnad. Inte bara passar förresten, alla fyra är skitsnygga i jeansen. Och eftersom detta är det första sommarlovet som de fyra vännerna inte ska tillbringa tillsammans så bestämmer de sig för att turas om att ha jeansen som en sorts talisman.

Lena är den första som får ha dem. Hon ska nämligen till Grekland för att hälsa på släktingar och det låter som en passande början för jeansen. Sen är det den rebelliska Tibbys tur. Tibby är den enda som inte ska resa bort under lovet, istället ska hon vara hemma och ha ett tråkigt sommarjobb och hon kommer behöva tröst av jeansen tror hon. Carmen ska få ha jeansen efter henne. Carmen ser verkligen fram emot sin resa till sin pappa. Efter att hennes föräldrar skildes och hennes pappa flyttade långt bort så har han hälsat på henne ibland, men hon har aldrig besökt honom. Hon föreställer sig hur mycket kul de kommer ha tillsammans och att hon kanske får fixa till lite i hans ungkarlslya. Sist ska sportiga och tuffa Bridget få jeansen. Hon ska på fotbollsläger i Mexico, och även om det är för tjejer så spanar hon nästan omgående in en snygg ledare. Synd att han inte har lov att vara ihop med lägerdeltagare. (Och när Bridget är klar med jeansen ska de skickas tillbaka i omvänd ordning.) Nu är det ju så att det blir aldrig som man tänkt sig. Tjejerna, och jeansen, kommer ha varit med om en hel del innan sommaren är över.

Den här boken kunde vara precis hur som helst. Lika bra som folk säger eller totalt överskattad. Att en bok säljer bra behöver ju verkligen inte betyda att den är bra. Men jag gillade den. Den är inte jättespeciell, och jag hittade en del saker som kändes som översättningsmissar, men underhållande och snabbläst. Helt klart ett bättre sisterhood än Ya ya-flickorna... (Gillade inte de böckerna nåt särskilt.) Det finns två jeansböcker till och de kommer jag säkert också läsa. Tur att den här inte var dålig, för jag chansade och köpte både ettan och tvåan på bokrean. :) (Och ettan finns som film också, men den kanske inte har haft premiär i Sverige än.)

måndag 11 juli 2005

Tokyo Mew Mew 6


Tokyo Mew Mew 6
av Mia Ikumi och Reiko Yoshida

Det här är den näst sista delen i mangan Tokyo Mew Mew, men det kommer även ges ut en fortsättning i två delar, som sägs vara fristående från den första serien - Tokyo Mew Mew à la mode (eller nåt sånt). Den är jag ganska tveksam till om jag kommer köpa. Den här serien är inte speciellt bra, bara lite gullig. I den här delen får man reda på en mystisk figurs rätta identitet och jag antar att det börjar dra ihop sig till en lösning på alltsammans.

Det är rätt dumt att huvudpersonen Ichigo får allt utrymme. Hon är ledaren för en grupp superhjältinnor som fått sitt DNA sammanblandade med olika utrotningshotade djurs. Det är mycket om hur Ichigo förvandlas till katt vid olämpliga tillfällen och om hennes förhållande till pojkvännen Masaya, fienden Quiche m.fl. Men de fyra andra Tokyo Mew Mew-tjejerna försvinner nästan. De är bara med i strider och ibland kan de stå för nåt komiskt inslag. Jag hade gärna velat läsa mer om vad de råkar ut för i sin vardag. Har inte de några problem med att de förvandlas när de inte vill och sådär? Varför hr författarna skapat en massa karaktärer som de inte använder?

Förutom några kapitel Tokyo Mew Mew ingår även en helt annan serie i pocketen. Den handlar om en överbeskyddad flicka som för första gången har vågat smita ut ur familjens sommarhus, och om en pojke hon möter i skogen. Jag tror nog att de här serierna egentligen passar bäst för samma åldersgrupp som läser typ Min häst (om den tidningen fortfarande finns). Bonusserien påminner om den sortens serier - fast utan hästar. Men med fåglar.

Läs om del 1, del 2, del 3, del 4 och 5.

lördag 9 juli 2005

Torntuppen


Torntuppen
av Jan Fridegård

Den gamle soldaten From vaknar en morgon och upptäcker att han är död. Han befinner sig fortfarande hemma i stugan, men är inte bunden till kroppen längre. Han känner sig dessutom mycket mer tillfreds än i jordelivet och ju längre tid det går desto längre bort kan han röra sig från hemmet. Han möter andra döda och betraktar de levande. De som varit dåliga människor har mycket svårare att röra sig fritt, men så småningom kan även de lämna sina kvarlevor och röra sig allt friare. Det tar bara mycket längre tid för dem. From har väl varit en ganska bra människa så för honom är det lättare. Till slut kan han även lämna jorden helt och hållet, och då tar boken slut. Vad som händer därefter får man inte veta.

Jag trodde att jag hade sett delar av "Torntuppen" på TV, men där hände det ju helt andra saker. (Nu har jag gjort lite efterforskningar och det verkar som om TV-serien byggde både på "Torntuppen" och en annan roman som heter "Porten kallas trång".) Därför var handlingen mycket underligare än jag hade trott. Men den var ändå ganska intressant att läsa. Och kort, så det är helt klart värt ansträngningen. :) Man ska ha läst Fridegård. Och ja, jag har läst andra böcker av honom tidigare. "Trägudars land" och de andra två böckerna i serien. De borde jag egentligen läsa om.

Lenore: Wedgies!


Lenore: Wedgies!
av Roman Dirge

Hehe, sjuk serie. Om du inte redan har läst den (t.ex. i Nemitidningen) så handlar den om en liten levande död tjej, Lenore. För det mesta är hon välmenande, men det blir fel och hon har ihjäl eller stympar nån stackare. Fast ibland är det faktiskt meningen att skada, som när hon får sin stalkers huvud att explodera. Och ibland är det inte alls hennes fel, det bara händer bisarra saker ändå. Det är väldigt roligt. :)

Det här är den andra Lenoresamlingen. Det finns en som heter "Noogies" också. Ser ut som om en tredje samling är på gång och dessutom ett album på svenska.

Paradistorg


Paradistorg
av Ulla Isaksson

Jag har inget minne av att ha hört talas om Ulla Isaksson innan jag läste om "Paradistorg" hos Johanna, men det verkar som om hon är (var) ganska känd. Fast så konstigt är det kanske inte. Hennes sista bok kom ut 1994 och då var jag inte så intresserad av böcker. Jag läste visserligen mycket redan då, men det enda sättet jag kunde se vilka böcker som kommit ut var att gå till bokhandeln eller titta i hyllan med nya böcker på biblioteket. Då fick man inte samma överblick som nu när man bara surfar runt på sina favoritboksidor på internet.

"Paradistorg" är från 1973 och utspelar sig i vad som borde vara en sommaridyll. Paradistorg är namnet på släkten Wiiks sommarställe. Läkaren Katha bor i det stora huset och rumtomkring bor resten av klanen, Kathas vuxna döttrar med familjen (den ena har man och barn, den andra en oäkta dotter och just i år även en pojkvän), Kathas bror och hans familj, och så hennes gamla föräldrar. Dessutom bor det ett äldre par i närheten, hon hjälper till i huset (ett jobb hon ärvt efter sin mamma) och han arbetar i trädgården. Trevligt värre. Men just det här året verkar det som om allt elände i omvärlden har trängt in i Paradistorg. Speciellt handlar det om aniaramänniskorna, en ny sorts människa som är känslokall, egoistisk och gärna tar till våld, och som skapas av samhällsklimatet. Kathas bästa vän har blivit som besatt av de här tankegångarna och vill göra världen uppmärksam på faran, och Katha har svårt att släppa de här tankarna även om hon helst vill koppla av och njuta av sommaren.

Det blir faktiskt lite väl mycket elände och "vart är världen på väg?" i boken. Speciellt när man ser det så här på mer än trettio års avstånd. Världen har inte gått under än liksom. Det jag tyckte var intressantast är hur det var på 70-talet, vilka värderingar folk hade och allt sånt. Själv har jag i stort sett inga minnen av det årtiondet.

"Paradistorg" fick mig förresten att tänka på Agnes von Krusenstjernas böcker om fröknarna von Pahlen. Det är det här med att det är en massa folk med invecklade familje- och vänskapsband och fina hus på landsbygden. Dessutom finns det i båda fallen en otrevlig människa som bara verkar vara ute efter att förstöra för de andra.

Camilla har också läst "Paradistorg" alldeles nyligen.

måndag 4 juli 2005

Hummelhonung


Hummelhonung
av Torgny Lindgren

En medelålders kvinnlig författare kommer till en plats i Västerbotten som sista anhalt i sin föredragsturné. Det är inte så många som läser hennes böcker och inte så många som kommer på föredragen heller. Efter föredraget kommer en äldre man i publiken fram till henne och säger att det är meningen att hon ska sova hemma hos honom. Han bor ensligt och nästa morgon har det snöat så att det inte går att ta sig därifrån. Det visar sig snart att det är så mannen, Hadar, har tänkt ut det. Hon ska stanna kvar där, skriva på sin nya bok, och dessutom sköta om honom och hålla honom sällskap. Hadar är nämligen svårt sjuk i cancer, men han vägrar dö förrän hans bror, som är den ende grannen, är död. Brodern har problem med hjärtat och har precis samma inställning till sin egen död som Hadar. Ingen av den tänker ge brodern tillfredsställen av att ha överlevt den andre. Det blir så att kvinnan stannar kvar och sköter om dem bägge två, och hon får så småningom reda på vad som ligger bakom deras långa fiendskap - i två olika versioner förstås. Båda bröderna har väldigt bestämda uppfattningar om det mesta och de tycker om att lufta dem. Kvinnan gör inte så mycket väsen av sig, men hon styr på ett sätt ändå händelserna.

Jag har hört både positiva och negativa omdömen om "Hummelhonung". De positiva handlar mest om att det är en bra bok, de negativa tar gärna upp alla kroppsvätskor som nämns i boken. Jo, det är ju mycket sånt. Väldigt mycket faktiskt. Fast jag har inga problem med det. Inte i en text i alla fall.

Emellanåt kändes boken lite långrandig. Det händer ju inte så mycket under ganska långa partier. Men jag var ändå intresserad av att få reda på varför de båda bröderna hade blivit så bittra fiender och hur det skulle sluta. På det stora hela var det en bra bok.

Jag lyssnade förresten på den som kassettbok, författaruppläsning. Och jag har faktiskt flera dagar på mig att lämna tillbaka den till bibblan!

söndag 3 juli 2005

Ranma ½ del 20 - Ryogas seger


Ranma ½ del 20 - Ryogas seger
av Rumiko Takahashi

Ryoga har lärt sig en ny stridsteknik och det verkar som om han faktiskt kan besegra Ranma med denna. Om inte Ranma kan komma på en annan, ännu kraftfullare, teknik. Sedan tvingas Ranma återigen konfrontera sin kattfobi (ja, det har med Schampo att göra). Och så blir syskonen Kuno ovänner och Ranma blir motvilligt indragen i deras bråk.

Det är alltid lika kul att läsa om alla de här personerna. Man blir förtjust i dem allihop. Utom syskonen Kuno kanske, de är jobbiga.

Det stod inte när del 21 ska komma ut. :(

- Ranma ½ del 1 - Den fantastiska källan
- Ranma ½ del 2 - Jägaren
- Ranma ½ del 3 - Svarta rosen
- Ranma ½ del 4 - Dödskyssen
- Ranma ½ del 5 - Katterna
- Ranma ½ del 6 - Splitteruppgörelsen
- Ranma ! del 7 - Skammen
- Ranma ½ del 8 - Romeo och Julia
- Ranma ½ del 9 - Det blå bandet
- Ranma ½ del 10 - Den magiska armringen
- Ranma ½ del 11 - Älskade bror
- Ranma ½ del 12 - Kampen mot rektorn
- Ranma ½ del 13 - Världens svagaste man
- Ranma ½ del 14 - Monsterkatter och jultomtar
- Ranma ½ del 15 - Spel och dobbel
- Ranma ½ del 16 - En källa till glädje
- Ranma ½ del 17 - Nabikis kärlek
- Ranma ½ del 18 - Djävulen från Zhou Quan Xiang
- Ranma ½ del 19 - Ön

Signal To Noise


Signal To Noise
av Neil Gaiman
Illustrerad av Dave McKean

Ett Gaiman/McKean-samarbete. Måste ha!

Huvudpersonen i "Signal To Noise" är en filmskapare som har fått veta att han är döende i cancer. Filmen han planerar, den som skulle blivit hans bästa hittills, kommer aldrig bli av. Den skulle handla om invånarna i en by på nyårsafton år 999. De är övertygade om att världen kommer gå under snart, vid midnatt när året ändras till 1000. Men trots att han inte kommer leva tillräckligt länge för att göra filmen så utarbetar han den ändå i sitt huvud.

Knepig historia. Jag kommer läsa den fler gånger för jag har inte förstått den riktigt än.

lördag 2 juli 2005

Otherwise Pandemonium


Otherwise Pandemonium
av Nick Hornby

Hittade den här tunna boken av Nick Hornby på The Book Corner. Den ingår tydligen i en serie på 70 böcker som kommit ut med anledning av Penguins 70-årsjubileum. "Otherwise Pandemonium" innehåller två noveller, varav den ena är specialskriven för den här boken. I båda berättelserna hamnar berättarjaget (helt olika personer alltså) i väldigt speciella och livsavgörande situationer, och i båda fallen beror det på videofilm.

I den första novellen köper en tonårspojke en begagnad videobandspelare som visar sig kunna snabbspola TV-programmen. Han kan se nästa veckas Vänner, basketmatcher som inte ens har spelats än etc. Men vissa saker kanske han inte hade velat veta i förväg... Nästa novell handlar om en kvinna som får en videofilm i brevlådan av en grannfru som alltid ska lägga sig i. Det är en porrfilm och en av skådespelarna verkar väldigt bekant. Hur ska man reagera när ens son tydligen är porrskådespelare, och av en särskild anledning som man själv inte hade en aning om, och när man dessutom kan anta att hela grannskapet vet? Jag gillade båda novellerna, men speciellt den första. Den var faktiskt riktigt obehaglig. Helt klart värda 29 spänn eller vad jag nu betalde för boken. :)