lördag 15 april 2017

Den goda jorden

Den goda jorden
av Pearl Buck

Den här boken var inte så lätt att få tag på. Jag har fått för mig att det är Pearl Bucks mest kända bok (men det kanske inte stämmer?) och att den säkert skulle gå att hitta på varenda loppis. Men det lyckades jag inte alls med. ibland hittade jag någon bok av Buck, men aldrig rätt. Biblioteket hade åtminstone en. Det fanns ett exemplar på biblioteken i kommunen, och det verkar väl rimligt. I min kommun. Men de andra i min läsecirkel sa att det också bara fanns ett enda biblioteksexemplar i Göteborg. Det låter lite, tycker jag. Tänk om t.ex. en läsecirkel i Göteborg får för sig att läsa en gammal nobelpristagare.

Wang Lung driver ett litet jordbruk någonstans på den kinesiska landsbygden. Han tar även hand om sin gamle far. Det är bara de två kvar i familjen och de är fattiga. När det är tid för Wang Lung att gifta sig går fadern till den rika familjen Hwang och frågar om de har en slavinna de kan avvara, gärna en ful. Det är visst så det går till, och det är vad en så enkel bonde som Wang Lung kan förvänta sig. Så blir O-lan hans fru, och genast blir de mer välmående. För nu kan Wang Lung vara ute på åkern hela dagarna. O-lan sköter allt i hemmet, tar hand om svärfadern och så småningom barnen, och hon hinner ändå hjälpa till på åkern en stund varje dag. Visserligen drabbas de också av motgångar, men de får det ändå hela tiden lite bättre och kan lägga undan förråd till dåliga år med översvämningar.

Först var jag rädd att "Den goda jorden" bara skulle bli en enda lång skildring av hur klokt Wang Lung investerar och vilka bra beslut han tar och hur bra allt går efter de där motgångarna innan de hade hunnit skapa en buffert för sånt. Men Wang Lung fattar inte bara bra och kloka beslut. För när man blir rik så finns det också fler frestelser.

Jag tyckte ganska bra om boken. Jag kan tänka mig att läsa de två andra i serien också. Då kanske jag blir mer klok på när detta är. Man får en känsla av att Wang Lung kunde ha levat för hundra år sedan lika gärna som för femhundra år sedan. Det finns bara enstaka tidsmarkörer, som att det finns tåg och klockor. Och hur var det nu med opium, kom det till Kina först på 1800-talet? Och så är boken skriven på 1930-talet, så det är ju före det i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar