måndag 28 juli 2014

Sivs hemlighet

Sivs hemlighet
av Maja Jäderin-Hagfors

I motsats till den förra flickboken jag läste så är "Sivs hemlighet" skriven av en författare jag har läst tidigare. Har ingen aning om vem Maja Jäderin-Hagfors var egentligen, men de böcker jag har läst har varit ganska bra. Hon brukar ha ämnen som fortfarande känns intressanta. Det hade förstås varit skrivet på ett annat sätt nu (den här boken är från 1947), men man kan absolut tänka sig en modern ungdomsbok med samma tema som den här.

Siv Malms föräldrar är skilda. Hennes pappa har en ny fru och nya barn, och ingen kontakt med sina tre äldsta döttrar. Det är alltså Siv, som är femton, och tvillingarna Greta och Karin, som är tjugo år och otroligt lyckade. Vackra, populära och båda två har så klart fått jobb efter studenten.

Fru Malm jobbar också, och gjorde det även på den tiden som hon var gift. Hon har något bra jobb. Men Siv, hon gör ingenting. Alltså, verkligen ingenting. Hon har aldrig varit duktig i skolan, och dessutom har hon alltid varit klen och sjuklig (som folk tydligen var förr), så hon fick sluta skolan efter grundskolan. Real- eller studentexamen var knappast någon idé att sikta på för henne. Nu hjälper hon till på mammans jobb några timmar ibland, och annars sköter hon en del av hushållsarbetet och går ut med grannens hund. Doktorn har sagt att det räcker så. Och det nöjer sig alla med. Siv klarar ju aldrig någonting, så det är ingen idé med några ambitioner.

Inga kompisar har hon heller. De har bott i lägenheten ett tag nu, men de enda grannarna hon känner är hunden och hans matte, och henne tycker hon inte om. Men så lär hon känna Anna, som är hembiträde hos en annan granne. Anna är bara lite äldre än Siv, och hon är utåtriktad. Hon känner, eller känner åtminstone till, alla i huset. Och hon har planer. Hon läser till realexamen i hemlighet. Hon tycker liksom att det är lite pinsamt om hennes arbetsgivare skulle få veta det. Och hon föreslår att Siv ska göra samma sak. Om mamman och systrarna inte vet om att Siv pluggar så kommer de inte kunna stressa henne med sina låga förväntningar.

Extra peppade blir de när de lär känna en excentrisk gammal professor, som brukar vara mentor åt unga studenter, och kan tänka sig att coacha två till. Men han tycker att de inte ska nöja sig med realexamen utan ta studentexamen när de ändå håller på. (Här tyckte jag att omslaget innehöll vissa spoilers.) Problem blir det dock när Siv måste ljuga för sin mamma om vad hon gör på dagarna. Det är inte heller populärt hos familjen Malm att Siv umgås med ett hembiträde. Just det kanske inte hade varit med i en modern ungdomsbok, men det hade säkert funnits något annat fel att hitta hos lillasysterns nya kompis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar