söndag 1 juni 2008

Fun Home


Fun Home: A Family Tragicomic
av Alison Bechdel

"Fun Home" är ett hyllat självbiografiskt seriealbum från 2006. Vem kan det vara som har lämnat det till Emmaus (oläst? i perfekt skick iaf), där jag kunde köpa det för bara 30 kronor (yay!)? Man brukar ju nästan aldrig hitta seriealbum i second hand-butiker ö.h.t., möjligen något 20 år gammalt med Snobben eller Lilla Fridolf. Inte så många "graphic novels" direkt. Men bra för mig. "Fun Home" har stått på vill läsa-listan ett tag, och jag blev inte besviken.

Alison Bechdel berättar om sin barndom, och särskilt om sin pappa. Han hade en hel del egenheter, bl.a. lade han ner otroligt mycket energi och tid på att restaurera familjens hus och fylla det mest tidstypiska (1800-tal) möbler och saker. Han var lika mycket perfektionist när det gällde han eget utseende, barnens klädsel etc. Alison själv har helt annorlunda estetiska ideal, hon klär sig helst i pojkkläder och säger att hon ska ha enkla och lättskötta möbler när hon blir stor. Men också hon är perfektionist, men på andra sätt. I ett kapitel beskriver hon hur hon börjar skriva dagbok och efter ett par år blir manisk i att allt hon skriver måste vara sant. Därför garderar hon med små "tror jag" i varenda mening och hittar snart på ett särskilt tecken som betyder "tror jag" som hon ritar över hela dagbokssidor. Hon skaffar sig massor av andra tvångsbeteenden också, samtidigt som hon läser i en av mammans barnpsykologiböcker precis vad som ligger bakom hennes eget beteende.

När Alison som tonåring kommer ut som lesbisk reagerar föräldrarna med att berätta att hennes pappa har haft affärer med män. Kort därefter bestämmer sig Alisons mamma för att ansöka om skilsmässa, och några veckor senare dör pappan i vad som kan ha varit en olycka, men som också kan ha varit självmord. Allt detta får man veta ganska tidigt. "Fun Home" är inte en kronologiskt berättad historia, utan den utforskar författarens barndom och hennes pappas liv ur olika vinklar, men alltid i ljuset av vad som hände sedan.

Något som återkommer genom hela boken är att författaren jämför relationerna inom familjen med olika klassika verk från litteraturhistorien. Ikarosmyten, Joyces "Odysseus", Prousts "På spaning efter den tid som flytt", Oscar Wilde, Shakespeare, F. Scott Fitzgerald m.m. Lite annorlunda att ha så mycket av detta i en biografi kanske, men litteraturen verkar ha varit väldigt viktig i hemmet. Alisons pappa var lärare i engelska (vid sidan av att driva släktens begravningsbyrå, som av Alison och hennes båda bröder kallades "Fun Home") och hennes mamma skådespelerska, och i boken skildras lite av hennes egna litteraturstudier på college. Jag tycker att det funkar väldigt bra med de litterära referenserna. En bonus är ju att man själv får lust att läsa alla dessa böcker som nämns.

Bilderna är väldigt snygga, och det ska tydligen ligga mycket research bakom dem. Det här är absolut ett seriealbum som jag rekommenderar. (Det gör förresten Time också.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar